Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Diskriminisana Tuzlanka

Parlamentarna komisija naredila Vijeću ministara BiH: Riješite status Zinete Altumbabić!

zajednicka komisija za ljudska prava (1)

Tuzlanka više od dvije decenije bez prava na rad, država je nije vratila na posao niti joj je dala otkaz

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamenta BiH na današnjoj sjednici donijela je zaključak kojim se Vijeću ministara nalaže da se aktivno uključi u rješavanju radnopravnog statusa Tuzlanske Zinete Altumbabić koja je praktično više od dvije decenije diskriminisana jer joj se onemogućava pravo na rad.

Piše: A. DUČIĆ

Kako smo pisali, Altumbabić je kao uposlenica Direkcije za civilnu avijaciju Republike BiH 1998. godine otišla na trudničko bolovanje, ali kada se vratila niti je dobila angažman niti otkaz zbog transformacije ove institucije. U međuvremenu je dobila niz sudskih presuda i preporuka Ombudsmena.

-Nevjerovatno je da se ne rješava nečije ustavno pravo zagarantovano svim mogućim međunarodnim konvecijama, a to je pravo na rad. Kada je u pitanju slučaj Zinete Altumbabić, ona nikada nije dobila odluku o prestanku radnog odnosa iz jedne ranije republičke institucije i za to vrijeme, dakle dvije decenije, nije mogla da ostvari pravo na rad, nije mogla da se prijavi na Biro, na redovne konkurse za zaposlenje itd – kazala je za Fokus.ba članica ove parlamentarne komisije Mirjana Marinković-Lepić.

VEZANI TEKST Tuzlanka 20 godina od države traži ili da joj da otkaz ili da je vrati na posao?!

Ono što je još problematično, kako ističe, jeste činjenica da organi BiH nisu pokazali nimalo volje za svo to vrijeme da učine nešto na tom planu iako postoji preporuka Ombudsmena da se Vijeće ministara mora time pozabaviti, odnosno konstatacija da nisu donijeti propisi kojima se riješava status ljudi koji su radili u ranijim republičkim institucijama.

-Također, Vijeće ministara je prema pravosnažnoj sudskoj presudi uplatilo njoj dio sredstava za jedan period za koji je tužila, dakle za plaće i doprinose. To je bila jedna kolektivna tužba, ali nikada nije izvršen drugi dio presude, a to je vraćanje na posao. Vijeće ministara nikada nije stavilo ni na dnevni red preporuku Ombudsmena. Mislim da je danas konačno nakon toliko vremena postignut uspjeh kada su u pitanju aktivnosti Vijeća ministara. Dakle to sada konačno ide na Vijeće ministara. Mi smo na prošloj sjednici po predstavci Zinete Altumbabić tražili očitovanje Direkcije za civilno vazduhoplovstvo i Ministarstva za promet i komunikacije i oba ta organa citiraju ustvari dijelove iz obrazloženja presude i adresiraju problem na Vijeće ministara jer se bez njihove odluke u ovom predmetu ne može doniejti odluka od samog organa – rekla je Marinković-Lepić.

Ono što je bilo problematično u toj presudi, kako dodaje, jeste navod da BiH to treba da riješi.

-I onda su se svi pitali ko je ta BiH. Bez obzira na sve postigli smo uspjeh, i drago mi je da su ostali članovi Komisije za ljudska prava shvatili težinu problema – navela je Marinković-Lepić.