Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara BiH

Tuzlanki nakon 20 godina agonije konačno osigurali posao u državnim institucijama!

zineta altumbabic
Foto: BIRN/ Arhiva
Zineta Altumbabić

Nakon odlaska na trudničko za Zinetu Altumbabić se sve promijenilo. Borjana Krišto, za razliku od Zorana Tegeltije, odlučila postupiti po presudi

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine konačno je ispoštovalo niz sudskih presuda u korist Zinete Altumbabić iz Tuzle, koja je 1998. godine nakon odlaska na trudničko bolovanje ostala bez posla, saznaje Fokus.

Naime, Altumbabić je kao uposlenica Direkcije za civilnu avijaciju Republike BiH 1998. godine otišla na trudničko bolovanje, ali kada se vratila niti je dobila angažman niti otkaz?!

Radila dok je bilo RBiH

Transformiranjem RBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom došlo je i do transformacije ministarstva u kojem je do tada radila, te su osnovana dva ministarstva: Federalno ministarstvo komunikacija i prometa i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Samim tim su formirane i dvije direkcije za civilnu avijaciju, federalna i državna.

Praktično, ova žena već dvije decenije tražila od države da je rasporedi na radno mjesto shodno navedenim promjenama. Fokus je u više navrata pisao o ovom slučaju, a kojim se bavila i Zajednička komisija za ljudska prava Parlamenta BiH.

I ne samo to, kako smo objavili, Općinski sud Sarajevo 10. maja 2021. godine izrekao je tadašnjem predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji kaznu od 500 KM jer kao odgovorna osoba nije ispoštovao ranije sudske presude.

Štaviše, Ustavni sud BiH utvrdio je da i predsjednik Općinskog suda Sarajevo nije izvršio odluku Ustavnog suda koja se odnosi na slučaj Tuzlanke Zinete Altumbabić koja je dvije decenije bila diskriminirana jer joj je onemogućeno pravo na rad.

Presuda iz 2007.

Na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 19. marta ove godine zaključeno je da će se konačno ispoštovati provedba Rješenja o izvršenju Općinskog suda u Sarajevu broj 0650-i-07-002441 od 5. 7. 2007. godine koja se, osim na Zinetu Altumbabić, odnosi i na tražioce izvršenja Adnana Abdagića, Abdulaha Kabaša, Zelihiju Mahović, Ivu Novak i Derviša Sedića i to na način da da ih rasporede na radna mjesta za koja ispunjavaju uvjete stručne spreme.

Konstatovano je i da je Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine zaključila ugovor o djelu s tražiteljicom izvršenja Zinetom Altumbabić. U istoj informaciji je konstatovano i da predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto nije ovršenik u predmetnoj pravnoj stvari te da predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nema odgovornosti ni ovlast za direktnu provedbu predmetnog rješenja o izvršenju Općinskog suda u Sarajevu.