Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Patrijarh Irinej u Banjoj Luci: RS osnovana da bude faktor mira

BiH

irinej

Patrijarh srpski Irinej rekao je danas u Banjoj Luci da je Republika Srpska (RS) osnovana da bude faktor mira na ovim prostorima.

Obraćajući se na liturgiji u Hramu hrista spasitelja u Banjoj Luci, u povodu pravoslavnog praznika Svetog Stefana, a kojoj su prisustvovali srpski zvaničnici RS-a, patrijarh Irinej je naveo da je u ovom gradu kako bi se proslavio Božić, arhiđakon Stefan, te “Dan RS-a“, kada je ona prije 25 godina “dobila svoje priznanje s namjerom da bude faktor mira i njenim postojanjem prestanu ružna dešavanja na ovim prostorima“.

Izrazio je nadu da se nikada više neće ponoviti žrtve koje su pale te dodao da se treba slaviti i širiti mir te dobre hrišćanske odnose sa svima “pa čak i svojim nekadašnjim neprijateljima“.

Iako ove godine, a nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao “Dana RS-a“, u zvaničnom programu nije planiran vjerski dio proslave, a na pozivnicama se više ne spominje i “krsna slava RS Sveti arhiđakon Stefan”, Irinej je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci predvodio svetu arhijerejsku liturgiju, što je bila praksa i ranijih godina.

Liturgiji su prisustvovali srpski zvaničnici RS-a predvođeni entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, predstavnici političkih stranaka sa srpskim preznakom, te, između ostalih, i Darko Mladić, sin haškog optuženika Ratka Mladića i princ iz Srbije Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

Istovremeno, obilježavanje neustavnog “Dan RS-a“, počelo je nastupom banjalučkih osnovaca na glavnom banjalučkom trgu.

U popodnevnim satima najavljen je defile pripadnika policije, svečana akademija te kulturno-umjetnički program, a obilježavanju “Dana RS-a” prisustvovat će i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić te pojedini ministri u Vladi Srbije.

Na ulicama Banje Luke primjetno je jako policijsko osiguranje, u centru grada ne rade ugostiteljski objekti, zabranjeno je točenje alkohola, a dio ulica je blokiran za saobraćaj.