Nalogodavci nisu otkriveni

Pet mjeseci nakon ubistva Slaviše Krunića, Tužilaštvo RS šuti

slavisa krunic

Tužilaštvo šuti o detaljima

O ubistvu Slaviše Krunića i njegovog radnika obezbjeđenja Žarka Pavlovića se sve manje priča u javnosti. Televizija BN provjerila je u Republičkom javnom tužilaštvu da li ima novih detalja u istrazi?

Pet mjeseci je prošlo od ubistva Slaviše Krunića i njegovog telohranitelja Žarka Pavlovića. Nalogodavci nisu otkriveni. Motiv nije poznat. O ovom slučaju se u javnosti sve manje govori. Do danas je uhapšeno nekoliko lica, od kojih su tri u pritvoru.

Dokle je istraga stigla, ima li novih detalja koji ukazuju na eventualne nalogodavce i motive – pitanja su na koja iz republičkog javnog tužilaštva ne žele da odgovore. Svako iznošenje detalja, kažu, ugrozilo bi istragu.

”Imajući u vidu činjenicu da se radi o veoma složenom predmetu i da se isti nalazi u fazi istrage, Tuzilastvo ne može iznositi informacije o radnjama koje je preduzelo, odnosno koje treba preduzeti niti o okolnostima koje je istražilo, odnosno koje treba istražiti” – odgovorili su nam iz Republičkog javnog tužilaštva.

Tužilaštvo šuti o detaljima, za policiju je ovaj slučaj, uprkos brojnim nejasnoćama koje su dovele do ubistva, djelimično završen.

”Što se tiče policije i direktnih izvršilaca on je rasvjetljen, ali policija i dalje radi da vidi gdje to dalje ide i ima li eventualnih nalogodavaca u tom slučaju” – rekao je nedavno direktor Policije Darko Ćulum.

Upravo nedostatak tih odgovora ostavio je prazan prostor za spekulacije koje se uglavnom svode na to da se Slaviša Krunić zbog posla kojim se bavio, ali i činjenice da nije bio miljenik vlasti našao na putu nekom vrlo moćnom i spremnom na likvidaciju. Kontroverazama u ovom slučaju doprinijelo je i to što je Željko Kovačević jedan od izvršilaca zločina nakon razmjene vatre ubijen na licu mjesta.

I predaja Benedija Đukanovića nakon dva mjeseca skrivanja povod je za nove kontroverze. Takav potez je i za kriminalističe stručnjake, neobičan. U javnosti se postavlja pitanje zašto Đukanović u noći ubistva kada ga je policija zaustvaila u Derventi dok još nije bio osumnjičen, nije pobjegao u Hrvatsku koja je u blizini Dervente, već je odlučio ostati u BIH gdje su mu šanse za hapšenje bile velike.

”S jednog aspekta jeste malo čudno i neobično što se opredjelio na predaju, a s druge strane i nije, jer je uvijek pitanje šta je opcija. Skrivanje ili glava u torbi žargonski rečeno.

Sigurno će se na osnovu njega moći doći do vrlo korisnih informacija o činu ubistva . Očito da on ima korisna saznaja” – rekao je za BN TV dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu BL Slobodan Župljanin.

Po svemu sudeći osumnjičeni Đukanović birao između zatvora i nečega po njega mnogo opasnijeg. Sva nagađanja su, za sada, bez zvaničnog odgovora, a ubistvo Slaviše Krunića je još jedno u nizu neravjetljenih ubistava u Republici Srpskoj.