BiH

Pirić: Tužilaštvo da sprovede istragu o slučajevima zloupotrebe birača

31/08/2018

Centralna izborna komisija BiH (CIK) ne zna koliko je lažno prijavljenih među 77.584 birača koji glasaju izvan BiH, ali očekuje od nadležnih tužilaštava da sprovedu hitnu istragu o pojedinačnim slučajevima za koje zna da je bilo zloupotreba.

Portparol CIK-a Maksida Pirić rekla je da je određeni broj birača prijavio Komisiji da su im potpisi falsifikovani i zloupotrijebljeni podaci, te dodala da se ne zna koliko je tačno takvih slučajeva, niti će se znati.

“Mi dostavimo podatke tužilaštvima za one slučajeve koje nam prijave sami građani, ali vjerujemo da ih ima još za koje ne znamo ni mi, a ni birači, dok ne provjere podatke na našoj veb stranici, u rubrici `jeste li registrovani`”, izjavila je Pirićeva za “Dnevni avaz”.

Prema njenim riječima, vjerovatno će se dešavati, kao i prethodnih godina, da birač dođe na redovno biračko mjesto, a da ga nema na redovnom biračkom spisku, te da se naknadnom provjerom utvrdi da ga je neko registrovao da glasa izvan BiH.

Pirićeva je naglasila da će takav birač moći glasati na nepotvrđenom glasačkom listiću koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje, te dodala da kada na ime birača dođe glasački paket iz inostranstva, on neće biti brojan.

Ona preporučuje svim biračima da provjere gdje su registrovani za glasanje, te da prijave Komisiji ako ih je neko bez saglasnosti prijavio za glasanje izvan BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.