BiH

trojka preuzima vlast

Počela sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, imenovanje Vlade na dnevnom redu

03/03/2020

Inače na dnevnom redu je i Prijedlog kantonalnog budžeta za 2020. godinu kao i Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo trebali bi na današnjoj sjednici imenovati novi saziv Kantonalne vlade nakon što je dosadašnja Vlada smijenjena voljom novouspostavljene skupštinske većine.

Novi saziv Vlade KS trebali bi činiti kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF).

Budući saziv Vlade trebao bi predvoditi kao zajednički kandidat nove većine Mario Nenadić.

SDA će imati sedam ministara te bi resor pravde i uprave trebala predvoditi Mersa Kustura, novi ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebao bi biti Faruk Kapidžić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture trebala bi biti Nihada Glamoč, ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar finansija Jasmin Halebić, ministar kulture i sporta Kenan Alikadić, te ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica.

SBB će imati tri ministra i to Ismir Jusko trebao bi biti novi ministar unutrašnjih poslova, Anis Krivić ministar obrazovanja, nauke i mladih dok bi na čelu Ministarstva rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica trebaa biti Jasna Agić.

DF će imati dva ministra i to za ministra zdravstva su predložili Rusmira Mesihovića te za ministra privrede Draška Jeličića.

Na početku sjednice Elmedin Konaković (Narod i pravda) tražio je pojašnjenje tvrdeći da su im prijedlozi za ministre dostavljeni prekasno budući da su se promijenili prijedlozi za resor kulture i sporta kao i za boračka pitanja.

Zatražio je pauzu kako bi se zastupnici unutar klubova konsultirali o glasanju za ovakav prijedlog.

Inače na dnevnom redu je i Prijedlog kantonalnog budžeta za 2020. godinu kao i Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.