Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnici u Skupštini TK

Pokrenuta inicijativa za dodjelu Povelje Tuzlanskog kantona Fati Orlović

fata orlovic (1)

Pravna borba Fate Orlović nije vezana samo za njenu imovinu, nego općenito za primjenu principa vladavine zakona u Bosni i Hercegovini

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona Šekib Umihanić i Midhat Čaušević podnijeli su zastupničku inicijativu da se na osnovu Zakona o javnim priznanjima Fati Orlović dodijeli Povelja Tuzlanskog kantona.

Kako je obrazloženo, Povelja bi bila dodijeljena za poseban doprinos i postignute rezultate u zaštiti i afirmaciji ljudskih prava i sloboda garantovanih međunarodnim konvencijama, ustavom i zakonima.

– Pravna borba Fate Orlović nije vezana samo za njenu imovinu, nego općenito za primjenu principa vladavine zakona u Bosni i Hercegovini. Ona je također i primjer mirnog rješavanja diskriminacije i nepravde koje su karakteristike za postkonfliktna društva – izjavio je za Fenu podnositelj inicijative Midhat Čaušević.

Ako zastupnici podrže inicijativu na sjednici Skupštine TK u srijedu, Fata Orlović bi postala treća osoba kojoj je dodijeljena Povelja Tuzlanskog kantona. Ranije su ovu Povelju dobile košarkašica Razija Mujanović i akademkinja dr. Mirsada Hukić.