Poplave i klizišta ponovo zagorčali život mještanima Željeznog Polja (FOTO)

BiH

Poplave i klizišta ponovo zagorčali život mještanima Željeznog Polja

Snažno nevrijeme praćeno obilnom kišom izazvalo je pomjeranje tla, poplave i prekid putne komunikacije na području Željeznog Polja, koje je i 2014. godine bilo teško pogođeno poplavama, javlja Anadolu Agency (AA).

Teška situacija je u selu Šahmani, jer je voda prekinula put, iako mještani prelaze preko nabujale rijeke. Na ulazu u Željezno polje, na području Donje Golubinje ugrožene su kuće.

Nedžad Malićbegović, mještanin Donje Golubinje, rekao je za Anadolu Agency (AA) kako straha i dalje ima.

“Ovo je četvrti, peti put da poplavlja. Kiša pada od jučer popodne, vidite i sami kakva je situacija. Ugrožena mi je kuća u blizini rijeke, a jedna kuća mi je uništena još u poplavama u maju 2014. godine”, rekao je Malićbegović.

Nedžad Malićbegović

Nedžad Malićbegović

Osman Čizmić iz sela Šahmani rekao je kako je situacija trenutno dobra, iako je bilo ugroženo nekoliko kuća.

“Dobra je situacija u Šahmanima, nekoliko kuća je bilo ugroženo, ali je sada dobro, a na ovom potoku su uništene cijevi, trebale su biti veće, ali pravo rješenje je napraviti most. Uvijek će nas plaviti ako budu cijevi kao i do sada”, rekao je Čizmić.

Predsjednik Mjesne zajednice Željezno Polje Amer Ahmić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) je rekao da je situacija nakon jučerašnjeg nevremena na području Željeznog Polja normalizovana i pod kontrolom.

Osman Čizmić

Osman Čizmić

“Sinoć oko 17 sati mjesnu zajednicu Željezno polje zadesilo je nevrijeme nakon čega smo imali velike štete na putnoj infrastrukturi. Na glavnom putu od Golubinje do Biljevine, prema Šahmanima, Jastrebcu i drugim mjestima je bilo problema. Svi propusti su bili začepljeni, imali smo na par mjesta na glavnom putu opasnu situaciju da put bude u potpunosti prekinut, a dva sela su jučer bila potpuno odsječena, to su Jastrebac i Šahmani”, rekao je Ahmić.

Ahmić je naglasio da je putna komunikacija do mjesta Jastrebac u potpunosti deblokirana i očišćena, dok mještani sela Šahmani imaju alternativni pravac.

Amer Mehić

Amer Mehić

“Situacija je danas takva da su sva naselja povezana, iako se otežano saobraća jer smo imali zaista velike štete na infrastrukturi. Mi smo bili na terenu, obišli smo i snimili situaciju i u narednom periodu očekujemo da se uključe sve instance u rješenje problema. Ovdje treba da se uključi država mnogo aktivnije kako ne bismo imali ozbiljan problem svaki put kad padne kiša”, dodao je Ahmić.

Rekao je da na putu prema Željeznom Polju postoje tri kritične tačke.

Ugroženo je jutros bilo i selo Jastrebac, čija je putna komunikacija bila zatrpana, no mašine su rasčistile put koji je sada prohodan.

Trenutno se na terenu nalazi i direktor Kantonalne uprave Civilne Zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić te će više informacija biti poznato nakon što se sačini izvještaj o stanju na terenu. I dalje ima nekoliko kritičnih tačaka u mjestima Balačići i Biljevine, no na terenu se nalazi mehanizacija koja sanira štete.

Jutros je održana i vanredna sjednica Vlade ZDK na kojoj je odlučeno da se na ugrožena mjesta rasporedi sva dostupna mehanizacija te zaštita građana. Premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević i komandant štaba CZ ZDK Fahrudin Brkić su otputovali u posjetu općini Vareš, dok je direktor KU CZ ZDK Džavid Aličić u posjeti terenu na području općine Žepče, odnosno šireg rejona Željeznog polja.