Porezna uprava FBiH demantovala navode Gradske uprave Zenica

BiH

Porezna uprava FBiH

Porezna uprava Federacije BiH demantovala je medijske navode Gradske uprave Zenica da je ”Porezna uprava blokirala račune poreznih obveznika” i da “gradu moraju platiti pola miliona KM”.

– Porezna uprava FBiH-Kantonalni porezni ured Zenica nije izvršio blokadu transakcijskih računa poreznih obveznika iz grupe “lutrije, igre na sreću, sportske kladionice”, a po osnovu komunalne takse Grada Zenica, kako se to navodi u saopćenju Gradske uprave Zenica. Kantonalni porezni ured Zenica pokrenuo je postupak prinudne naplate komunalne takse na osnovu izvršnih rješenja i poreznih prijava za porezne obveznike iz grupe “lutrije, igre na sreću, sportske kladionice “, za 2015. godinu u iznosu do 183.743,69 KM, a ne u iznosu od 500.000 KM kao što se to navodi u tekstu – saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Iz te institucije podsjećaju da se postupak prinudne naplate komunalne takse vrši u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima nakon što isteknu rokovi u kojima je porezni obveznik bio dužan da izmiri svoje dužne obaveze i kada rješenja o naplati postanu izvršna i konačna.