Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

javne kuhinje sve punije

Pošast siromaštva širi se Bosnom i Hercegovinom: Sve više porodica nema šta jesti

javna kuhinja
Foto: Screenshot/BHRT

U Bosni i Hercegovini ne postoji sistemski pristup u borbi sa inflacijom koja je mnoge dovela do siromaštva, nego se tek provode paušalne aktivnosti, ocjenjuju ekonomisti

Podjela brašna za građane, ograničavanje marži na osnovne životne namirnice, ukidanje PDV-a na doniranu hranu, potezi su vlasti u Bosni i Hercegovini u borbi sa inflacijom. Istovremeno, sve su veći redovi ispred javnih kuhinja, jer građani ne mogu sami priuštiti hranu. Umjesto u kupovinu, oni uz prazne posude i cekere čekaju svoj topli obrok. Uz neplaćene račune i lijekove teško preživljavaju.

Svaki dan od 11 sati Diba i Asim u jednoj od javnih kuhinja u Sarajevu čekaju svoj besplatni topli obrok, jedini koji si mogu priuštiti. Teške životne prilike natjerale su ih da potraže pomoć.

Teški životi

“Znaš koliko mi znači, nemam ni penzije, nemam ništa, ovo mi je sve što imam”, kaže Diba Arsenović.

“Imam sina sa posebnim potrebama, žena umrla davno i onda se mi snalazimo, a ovo je jedan spas”, ističe Asim Dolovčić.

Sve je veći broj korisnika i narodne kuhinje u Starom Gradu u Sarajevu koji već od početka ovog mjeseca imaju pet novih porodica kojima je potrebna njihova usluga.

“Mimo moje penzije a najniža je ovo mi dosta pomaže, zahvaljujem se ljudima, ostao sam sam”, priča Kasim Džaka.

“Znači nam previše stvarno, jer se nema, mala je penzija”, dodaje Mejra Đeligija.

Više od 900 građana nema mogućnost za ono najosnovnije za život, brojke su to iz dvije javne kuhinje u Sarajevu.

Sve više porodica traži pomoć

“Također pomažemo našim korisnicima i sa higijenom i higijenskim proizvodima a pored toga često plaćamo račune za struju,vodu, plin, sve ono što im je neophodno a da ne govorim o lijekovima”, kaže Maja Arslanagić, portparol Udruženja Pomozi.ba.

“Svaki dan imamo dvije, tri osobe koje traže neku vrstu pomoći, mi možemo dati ono što imamo od donatorskih sredstava. To je taj paket koji može trajati od sedam do deset dana, znači malo brašna, ulja, šećera, kafe, neka konzerva ako ima i kesa makarona”, tvrdi Amir Radeljaš, upravnik Narodne kuhinje Stari Grad.

Brašno kao pomoć za stanovništvo u stanju socijalne potrebe podijelila je Vlada Republike Srpske.

“Ovaj put je prošireno ne samo za one koji se nalaze na evidenciji socijalne karte nego i drugim ljudima koji su zbog trenutne situacije ostali bez posla. Mi ćemo pomoći i takvim porodicama”, riječi su Rajka Lazića, generalnog sekretara Crvenog krsta RS.

Borba s inflacijom

U Bosni i Hercegovini ne postoji sistemski pristup u borbi sa inflacijom koja je mnoge dovela do siromaštva, nego se tek provode paušalne aktivnosti, ocjenjuju ekonomisti, prenosi BHRT.

“Ovo što je trenutno na snazi i što se primjenjuje, davanje raznih paketa, jednokratno povećanje penzija ili plata to je sve kratkog daha. Mi ćemo morati da se zadovoljimo time, da samo razvijamo nadu i da pozitivnim nastupima i pričom umirujemo stanovništvo jer ovo može dovesti do socijalnih problema”, tvrdi ekonomski stručnjak Željko Rička,

Diba i Asim sa početka priče svoj topli obrok ne dobivaju nedjeljom jer je neradni dan kuhinje. Pa ipak puni nade zahvalni su na svemu. Kažu samo nek je dobro zdravlje i ljudi dobrog srca.