Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici SDA: Sjednica PSBiH o popisu bila je nepotrebna

parlament bih 2

U nastavku hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sadik Ahmetović kazao je da je najveća greška što direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić odluku vezanu za popis stanovništva nije objavio odmah po stupanju na dužnost.

Poslanici su, naime, danas nastavili raspravu o Informaciji Vijeća ministara o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Tu odluku donio je Jukić u maju i tvrdi da je donesena u skladu s preporukama Međunarodne posmatračke misije za popis (IMO).

Prema toj odluci obrade podataka 196.000 spornih popisnica bit će tretirane kao rezidentni stanovnici što je izazvalo oštre reakcije u Republici Srpskoj te je Klub Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zatražio hitnu sjednicu koja je započela 30. maja.

Ahmetović je također iznio stav da sjednica uopće nije trebala biti održana budući da se struka treba baviti tim pitanjem, naglašavajući da je suštinu zahtjeva iz RS-a iznio Radovan Karadžić devedesetih u istoj zgradi da ukoliko dođe do rata jedan narod će nestati.

– Bošnjaci nisu nestali, pa se sada kroz popis stanovništva pokušava one koji su protjerani, izgubili najmilije i silovani dovesti na mjeru koju je htio Karadžić – stav je Ahmetović.

Dopredsjedavajući Doma Šefik Daferović (SDA) podsjeća da PSBiH nema ingerenciju nad Agencijom za statistiku kada je u pitanju popis stanovništva, a bila kakva odluka Vijeća ministara ili PSBiH bila bi uplitanje u zakoniti rad Agencije.

Zbog tih razloga smatra da je ova sjednica bila nepotrebna iako ona ništa neće promijeniti niti treba išta promijeniti jer je Džaferović mišljenja da je Jukić donio zakonitu odluku.

Predsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS) s druge strane ističe da je ova odluka izazvala političku krizu u zemlji, naglašavajući da je trebalo sačekati usaglašavanje oko jedinstvene metodologije popisa.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Predrag Kožul isčitao je zakon u kojem stoji da je Jukić imao pravo i odgovornost da donese odluku, dodajući da bi bilo bolje da je donesena usaglašena, ali se postavlja pitanje da li je to bilo moguće.

Rasprava je u toku.