Parlament BiH

Poslanici SNSD-a došli na sjednicu, Magazinović im poručio: Zahvalite državi što vas štiti

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
23.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Sasa Magazinovic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ispada da nam je najveći problem što je otkazana vojna vježba sa Srbijom, a to vidimo nije narušilo odnose sa Srbijom, zato nemojte nam vrijeđati inteligenciju i tvrditi da nema ovdje političke konotacije, itekako ima, kazala je Marinković-Lepić

Uoči glasanja o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, poslanici SNSD-a došli su u salu u kojoj se održava sjednica Predstavničkog doma PSBiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Poslanicima se kao predlagač ove tačke dnevnog reda obratio Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

On je u obrazloženju svoje odluke o Podžićevoj smjeni kazao da “smatra da je ona ispravna “i da Podžić prema njegovoj ocjeni “nije sam donio odluku o otkazivanju zajedničke vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.”

U raspravi o ovoj tački dnevnog reda Dženan Đonlagić, poslanik DF-a, i Saša Magazinović ocijenili su da je upućivanjem ove odluke u parlamentarnu proceduru, SNSD samo našao način putem kojeg će se vratiti u parlamentrane klupe i prekinuti bojkot koji su počeli u julu ove godine.

Magazinović je kazao da ima informaciju da će se poslanici SNSD-a uskoro vratiti u institucije i prekinuti bojkot, što on kaže u konačnici podržava. Također, Magazinović je kazao da se mora voditi računa o retorici koja se koristi, jer nakon “neke teške riječi” mogu stradati povratnici u entitet RS. Magazinović je poslanicima SNSD-a, komentirajući činjenicu da oni ne dolaze na posao, a primaju platu između ostalog i kazao :

– Zahvalite Bogu što vas štiti država, da ste kod privatnika nekoga do sada biste tri puta dobili otkaz, kazao je Magazinović.

Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke poručila je poslanicima SNSD-a da nisu smjenjivali ministre kada su ugrožavali zdravlje ljudi, kada nisu radili, kada nisu nabavljali vakcine, a sada žele smjenu jednog minsitra, te da su legalizovali loše prakse u institucijama.

– Ispada da nam je najveći problem što je otkazana vojna vježba sa Srbijom, a to vidimo nije narušilo odnose sa Srbijom, zato nemojte nam vrijeđati inteligenciju i tvrditi da nema ovdje političke konotacije, itekako ima, kazala je Marinković-Lepić.

Snježana Novaković-Bursać iz Kluba poslanika SNSD-a, kazala je da su oni došli na sjednicu samo kako bi podržali odluku o smjeni minsitra odbrane Sifeta Podžića.

– Mi očekujemo da većina kolega iz FBiH neće podržati ovu odluku i da će nam se imputirati blokada institucija i države, međutim mi ponavljamo da onaj ko ne poštuje Ustav i volju konstitutvnih naroda suštinski razvaljuje temelje na kojima je ova država opstala i na kojima može da funkcioniše, kazala je Novaković-Bursać.

Inače, poslanici SDS-a i PDP-a danas nisu došli na sjednicu, tvrdeći da oni na taj način poštuju zaključke Narodne skupštine RS-a.