Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poziv poslanicima NSRS-a da odbiju smanjenje plaća budžetskim korisnicima

nsrs

Unija sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske (RS) izrazila je neslaganje odlukom Vlade o umanjenju plaća radnicima u upravi i javnoj službi smanjenjem stope minulog rada.

Tvrde da ne postoje opravdani razlozi za umanjenje plaća te da se smanjenje rashoda u budžetu RS-a za 2017. mora ostvariti na brojnim drugim budžetskim rashodima koji su potpuno nepotrebno i neosnovano planirani u neprihvatljivo visokim iznosima.

-Smatramo da ozbiljna i odgovorna vlast mjere budžetske štednje treba da prvenstveno usmjeri na radikalno ‘rezanje’ svojih troškova, a ne da se mere štednje realizuju prvenstveno umanjenjem ionako niskih plata radnika i to u uslovima kada troškovi života u RS-u svakodnevno ozbiljno rastu i prijete da ugroze osnovnu egzistenciju radnika i njihovih porodica – navode iz Unije.

Pozvali su poslanike Narodne skupštine RS-a da kao ozbiljni i odgovorni predstavnici naroda odbiju sve zakonske prijedloge kojima se umanjuju stečena prava i plate radnika u upravi i javnim službama u RS-u.

Također, podržali su sve mjere sindikalne borbe reprezentativnih sindikata policije, pravosuđa, javne uprave i obrazovanja i najavili da će i ovaj sindikat upotrijebiti sva pravna sredstva i sve mjere radikalne sindikalne borbe za zaštitu socijalnih i ekonomskih prava radnika u zdravstvu.

Uoči sutrašnjeg skupštinskog zasjedanja o budžetu za narednu godinu najavljen je mirni protest članova granskih sindikata zbog smanjenja plaća prosvjeti, upravi, radnicima unutrašnjih poslova, pravosuđa i zdravstva.