BiH

evropska komisija

EU bi mogla otvoriti granice za građane BiH od 1. jula

11/06/2020

Preporučili su da se ukinu ograničenja za putovanja u EU za građane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije od 1. jula "budući da je njihova epidemiološka situacija slična ili bolja nego što je u EU"

Evropska komisija je preporučila da se ukinu granične kontrole unutar šengenskog prostora do 15. juna, otvore vanjske granice za zemlje jugoistočne Evrope od 1. jula te postepeno otvore i vanjske granice za građane ostalih trećih zemalja u skladu s njihovom epidemiološkom situacijom.

– Komisija preporučuje članicama šengenskog prostora i pridruženih zemalja da ukinu unutarnje granične kontrole do 15. juna i da produže privremena ograničenja za putovanja u EU koja nisu nužna do 30. juna, te da pripreme okvir za postupno otvaranje nakon toga – objavila je Komisija.

Preporučili su da se ukinu ograničenja za putovanja u EU za građane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije od 1. jula “budući da je njihova epidemiološka situacija slična ili bolja nego što je u EU”.

Za ostale treće zemlje Komisija ne preporučuje opće ukidanje ograničenja jer je zdravstvena situacija u nekima od njih kritična.

Stoga se predlaže da se ograničenja ukinu za odabranu skupinu zemalja, a selekcija bi trebala počivati na objektivnim načelima i kriterijima, uključujući zdravstvenu situaciju, sposobnost uvođenja mjera za suzbijanje zaraze tokom putovanja te recipročnost.

Pri tome bi se u obzir uzimali podaci iz relevantnih izvora poput Evropskog centra za kontrolu i sprečavanje bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

Upravljanje granicama u isključivoj je je nadležnosti zemalja članica i Evropska komisija o tome ne može odlučivati nego samo preporučiti.

Za građane zemalja za koje ostaju restrikcije, Komisija preporučuje da se prošire kategorije putnika koji mogu ulaziti u EU, poput studenata.

– Nakon ukidanja unutarnjih graničnih kontrola, mi predlažemo jasan i fleksibilan pristup prema ukidanju ograničenja za putovanje u EU od 1. jula. Međunarodna putovanja ključna su za turizam i biznis, za povezivanje obitelji i prijatelja – izjavila je Ilva Johanson (Ylva Johansson) komesarka za unutrašnje poslove.

Komentari

Autor: Agencija

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.