Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prekretnica u odnosima dvije zemlje: Ruhani svečano dočekao delegaciju BiH

BiH

bakir_izetbegovic_iran

Predsjednik Irana Hasan Ruhani svečano je danas dočekao delegaciju BiH koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a u kojoj su i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar inostranih poslova Igor Crnadak.

Delegacija BiH predvođena Izetbegovićem doputovala je na poziv predsjednika Ruhanija.

Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dočekao je iranski predsjednik Ruhani, a nakon intoniranja himni BiH i Irana Izetbegović je izvršio smotru počasne jedinice.

Ambasador Islamske Republike (IR) Iran u Bosni i Hercegovini Mahmud Hejdari je dvodnevnu posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Iranu ocijenio prekretnicom u širenju odnosa dvije zemlje u političkom, ekonomskom i kulturološkom domenu.

– Nakon raspada Jugoslavije, i promjene u strukturama vlasti na Balkanu, Iran je bio među prvim zemljama koje su zvanično priznale nezavisnost BiH i odmah pokrenuo političke i ekonomske odnose sa ovom zemljom, a otvaranjem Ambasade u Sarajevu u najtežim okolnostima, kada je grad bio u okruženju, pokazao svoju volju za širenjem saradnje – podsjetio je ambasador Hejdari.

Tokom prethodnih 25 godina, kaže, bilo je dosta posjeta dužnosnika na različitim nivoima, a trenutno Iran i BiH imaju vrlo dobre političke odnose, o čemu govore i posjete ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i ministra vanjskih poslova BiH Iranu.

– Aktuelna posjeta predsjedavajučeg Predsjedništva BiH našoj zemlji predstavlja prekretnicu u širenju odnosa dvije zemlje – naglasio je Hejdari, govoreći o političkim odnosima dvije države.

Iranski ambasador je, ističući važnost ekonomskih odnosa dvije zemlje, dodao da su Teheran i Sarajevo, nakon sticanja nezavisnosti BiH, potpisali više ekonomskih sporazuma u područjima trgovine, bankarstva, zajedničkog investiranja, transporta i saradnje privrednih komora te da je prije sankcija trgovinska razmjena dvije zemlje iznosila 20 miliona dolara.

– Nažalost, uvođenjem nepravednih nametnutih sankcija Islamskoj Republici Iran trgovinska razmjena je smanjena, a iranske i bosanske kompanije su bile suočene s ograničenjima. Situacija je sada promijenjena. Uz Božiju pomoć i saradnju odgovornih dužnosnika dvije zemlje odnosi su tokom protekle godine zabilježili razvoj, održali smo drugu sjednicu Zajedničke ekonomske komisije i simpoziji o ekonomskim potencijalima BiH uz prisustvo 20 velikih bh. kompanija u Teheranu prošle godine, danas smo svjedoci povećanoj volji privrednih kompanija i investitora dvije zemlje za zajedničku saradnju – kazao je ambasador Irana.

Dodao je na da postojeći ekonomski i privredni projekti u BiH te postojanje znanja i volje u dvjema državama mogu potencijalne kapacitete pretvoriti u stvarne.

Hejdari se osvrnuo i na kultorološke odnose dviju država i napomenuo da je kroz čitavu historiju BiH imala bogatu kulturu u regionu Balkana te da ima duboku povezanost s iransko-islamskom kulturom.

Tako, kaže, u bosanskom jeziku postoji više od 1.000 perzijskih riječi, neki zajednički običaji poput obilježavanja prvog dana proljeća, Sultan Nevruza, iščitavanje Mesnevije, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci postoje brojni rukopisi na perzijskom jeziku, brojni bošnjački pjesnici i književnici koji su stvarali ili prevodili djela na bosanski jezik, samo su neki primjeri jakih kulturnih veza dva naroda.

– Posebnu pažnju treba obratiti na bosanske književnike poput Fevzija Mostarca, pisca izuzetnog djela “Bulbulistan”, šejh Sudija, pisca komentara Hafizova Divana i Sadijevih djela, Mustafu Bošnjaka, komentatora Mevlanine Mesnevije, Fehima Bajraktarevića, prevodioca Hajamovih rubaija i dr. Bećira Džaku, prevodioca Firdusijeve Šahname, koji su također imali važnu ulogu na produbljenju kulturoloških odnosa dvije zemlje – istakao je.

Iranski ambasador je ukazao i na aktivnosti Kulturnog centra Islamske Republike Iran u BiH i drugih institucija aktivnih na polju kulture te istakao organizaciju brojnih različitih izložbi ručnih radova, kaligrafije, slikarstva, sedmice filma, učešće na mnogim bh. festivalima, prevode i štampanje brojnih knjiga, kao i učešće na sajmovima knjiga i organiziranje sedmice kulture IR Iran u BiH.

Uzimajući sve navedeno u obzir, zaključio je da će kulturološki odnosi između BiH i Irana biti još čvršći i razvijeniji, saopćeno je iz Ambasade IR Irana u BiH.