BiH

Nebojša Regoje

Preporuka MVP-a BiH da građani odmah napuste ratom zahvaćene regije

29/09/2020

Sva dodatna pojašnjenja i upute, građani Bosne i Hercegovine mogu se obratiti Ambasadi BiH u Ankari - naglasili su iz MVP-a BiH

Ambasada Bosne i Hercegovine u Ankari i Generalni konzulat BiH u Istanbulu nemaju informacije da se neko od državljana BiH nalazi na stalnom boravku u Azerbejdžanu, a zbog ranije uvedenih restrikcija na ulaske stranaca u Azerbejdžan u vezi sa virusom korona ulazak državljana BiH je bio praktično onemogućen. Stoga je mala vjerovatnoća da se neko nalazi na proputovanju – potvrdio je Feni načelnik Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje.

Naglasio je da se za sada niko od bh. državljana nije obraćao bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima sa zahtjevima vezanim za pružanje konzularne pomoći u vezi sa aktuelnim sukobima.

Za Republiku Azerbejdžan su ažurirani savjeti za putovanje: Ne preporučuju se putovanja u Republiku Azerbejdžan.

– Preporuka MVP-a BiH za građane Bosne i Hercegovine, koji se trenutno nalaze u regijama zahvaćenim ratnim dejstvima, je da te regije odmah napuste – istakao je Regoje.

Za konzularnu zaštitu građana BiH nadležan je Generalni konzulat BiH u Istanbulu, a kontakt podaci su: tel: + (90 212) 236 69 34, adresa: Dikilitaş Mah., Yeni Gelin Sok. No:6, Kat 3, 34342 Beşiktaş, Istanbul, Türkiye.

Takođe, za sva dodatna pojašnjenja i upute, građani Bosne i Hercegovine mogu se obratiti Ambasadi BiH u Ankari – naglasili su iz MVP-a BiH.

Armenija i Azerbejdžan vode teritorijalni spor od 1990-ih godina, kada je Nagorno-Karabah, etnički armenska enklava u Azerbejdžanu, proglasila nezavisnost nakon rata u kojem je poginulo približno 30.000 ljudi. Nijedna zemlja ne priznaje nezavisnost Nagorno-Karabaha, čak ni Armenija, a međunarodna zajednica ga vidi kao dio Azerbjedžana.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.