Istočno Sarajevo

Prijem kod Dodika: Kusturica otkrio šta će ga savjetovati, ukazao se i ratni zločinac

Источно Сарајево – пријем
Foto: Srna

Dodik je organizovao svečani prijem u Istočnom Sarajevu povodom stupanja na funkciju člana Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da se zalaže za stabilnost i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava, onako kako je napisan, a ne interpretiran.

Dodik je, na svečanom prijemu koji je priredio u Istočnom Sarajevu povodom stupanja na funkciju člana Predsjedništva BiH, istakao da se zalaže i da se BiH odrekne usluga visokog predstavnika jer one nisu potrebne i da iz Ustavnog suda odu stranci koji su donosili odluke najčešće glasajući na štetu dva od tri konstitutivna naroda.

“Zalažem se za BiH koja može da bude stabilna i u kojoj će Republika Srpska biti vidljiva na njenom evropskom putu. Zalažem se za to da nam nijedno pravo stečeno i dobijeno Dejtonskim sporazumom ne bude uskraćeno i da nam se vrate prava koja su nam oteli”, rekao je Dodik i dodao da ne želi da izigrava političara koji iz ovog ili onog razloga ne želi jasno da govori.

Dodik je naveo da su “Republici Srpskoj otete nadležnosti i da želi da se to vrati”.

On je zahvalio svima koji su došli na prijem i poručio da današnji dan simbolizuje novi početak i za Republiku Srpsku i za stanje mira na ovim prostorima.

Kusturica o “savjetima”

Režiser Emir Kusturica izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da će članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Miloradu Dodiku uvijek pomoći savjetima koji su na dobrobit građana Republike Srpske i BiH.

Komentarišući Dodikove najave da će ga imenovati za savjetnika u Predsjedništvu BiH, Kusturica je rekao da je on njegov stari savjetnik – zvanično i nezvanično.

“Ja sam njegov vječni savjetnik. On je samo obnarodovao ono što se već dešava pet-šest godina”, rekao je Kusturica novinarima nakon prijema u sjedištu institucija Republike Srpske u Istočnom Sarajevu koji je Dodik priredio povodom inauguracije.

On je dodao da nema prioriteta kada je riječ o savjetničkoj funkciji.

“Nisam političar da mogu o tome da pričam”, rekao je Kusturica.

Ukazao se i Krajišnik

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik izjavio je Srni da je osnovno to što je danas inaugurisani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik “dao do znanja da želi da RS bude uvažavana u radu zajedničkih organa”.

Momčilo Krajišnik

“Trebalo bi da se određene aktivnosti zajedničkih organa i Predsjedništva odvijaju na teritoriji RS-a”, rekao je Krajišnik u Istočnom Sarajevu.

On je naglasio da se ovim ničim ne ugrožavaju Istočno i federalno Sarajevo, koji su dijelovi prijeratnog Sarajeva.

“Večerašnji prijem u Istočnom Sarajevu treba da bude primjer za to”, naglasio je Krajišnik.