Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijem povodom Dana državnosti: Ovo je naša domovina, drugu nemamo (FOTO)

dan drzavnosti predsjednistvo bih2

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Predsjedništvu BiH upriličen je prijem za visoke zvanice, javlja Anadolu Agency (AA). Prijem je počeo intoniranjem himne BiH.

Goste je dočekao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je održao i govor na čijem početku je pozdravio prisutne u svoje ali i ime predsjedavajućeg Dragana Čovića koji iz opravdanih razloga ne prisustvuje prijemu.

dan drzavnosti predsjednistvo bih1

“Večeras se prisjećamo važnog datuma iz historije naše zemlje kada je obnovljena njena državnost i potvrđen historijsko-pravni kontinuitet. Izražavajući zahvalnost generaciji koja je položila temelje suverenitetu BiH, današnje obraćanje želim simbolično posvetiti mladim sugrađanima, onima koji će uskoro naslijediti ovu zemlju”, istakao je Izetbegović.

Zato će, kako je rekao, više govoriti o budućnosti, o potrebi da otvorimo puteve nadi, da otvorimo puteve boljem životu i promjenama, a da suzimo prostor tjeskobi i neizvjesnosti koje opterećuju našu mladost.

“Pozivam vas da jedni druge ohrabrujemo na ovom putu uvjereni da idu bolji dani i da oni moraju doći. Nemojmo se previše vraćati u prošlost i stalno ponavljati kako je nekada bilo puno bolje i kako ćemo to blagostanje iz prošlosti teško ikada više dostići. Prije par decenija u ovoj zemlji se ipak skromnije živjelo. Bilo je više siromašnih, nepismenih, nezaposlenih, bilo je više mjesta u BiH bez puteva, vode i struje. Bilo je više sela bez škola i učitelja”, naglasio je Izetbegović.dan drzavnosti predsjednistvo bih3

 

Poručio je da ne treba zatvarati puteve optimizmu kada svi pokazatelji govore da ova zemlja kreće naprijed, unatoč ratnim devastacijama koje su bile gotovo neprocjenljive.

Izetbegović je kazao da su u BiH u nepunih godinu dana napravljeni vidljivi pomaci. Podsjetio je da je aktiviran i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te da je usvojena reformska agenda na nivoima entiteta i Vijeća ministara BiH.

Izetbegović je podsjetio i na nemila dešavanja u Zvorniku i u Srebrenici.

“I u takvim nepovoljnih okolnostima uspjeli smo zadržati reformski kurs i donijeti novi Zakon o radu. Po prvi put u deset godinu oformili smo snažnu reformsku koaliciju na federalnom i državnom nivou”, istakao je Izetbegović.

Poručio je da “ne smijemo dopustiti na se budući naraštaji pozivaju na našu neodlučnost”.

“Prije 23 godine naši lideri su bili riješeni u namjeri da sačuvaju ovu zemlju u njenim međunarodno priznatim granicama, da vrate izgubljenu slobodu i mir našim narodima. Činjenica da danas slavimo Dan državnosti u slobodnoj i mirnoj zemlji dovoljno je da ih se sjećamo sa zahvalnošću”, naglasio je Izetbegović.

Kako kaže, njihova hrabrost i odlučnost nas obavezuju da prestanemo voditi naše razgovore, konferencije, predavanja i prijeme sa sumnjom u ovu zemlju i njenu budućnost.

“Počnimo jedni druge ohrabrivati na putu ekonomskog rasta, zapošljavanja i privlačenja investicija. Prestanimo brojati loše vijesti, njih će uvijek biti. Hajdemo brojati investicije, nove turiste i nova radna mjesta. Ovo je naša zemlja, nemamo drugu domovinu. Prelijepa, bogata zemlja koja jednako pripada svim našim građanima na svakom pedlju njene teritorije”, kazao je Izetbegović.

Poručio je: “Prestanimo praviti nove podjele. Podižimo mostove među nama. Gradimo sigurnu i prosperitetnu budućnost za našu djeci i unučad. U to ime sretan nam Dan državnosti BiH.”

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života BiH, mnogi predstavnici međunarodne zajednice kao i diplomatskog kora.