Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijevremeni izbori u Španiji će biti održani 26. juna

spanija – izbori

U Španiji će 26. juna biti održani prijevremeni parlamentarni izbori, javlja Anadolu Agency (AA).

Parlamentarni izbori u Španiji održani su 20. decembra prošle godine, ali do sada nije formirana nova vlast u toj zemlji.

Španski kralj Filip VI jutros je primio predsjednika španskog parlamenta Pathija Lopeza i tom prilikom potpisao odluku o raspuštanju parlamenta i raspisivanju prijevremenih izbora za 26. juni.

Na decembarskim izborima niti jedna politička opcija nije stekla dovoljnu prednost da formira vladu, a pregovori o koalicionim rješenjima nisu dali rezultate. Bit će to prvi put u historiji demokratske Španije da se prijevremeni izbori održavaju zbog neformiranja vlade.

Španske političke partije imaju rok do 13. maja da se odluče da li će na izbore izlaziti samostalno ili u koalicijama. Rok za predaju konačnih lista kandidata je 23. maj. Predizborna kampanja počet će 10. juna i trajati do 24. juna.

Posljednja istraživanja javnog mnijenja u Španiji pokazuju da će i rezultati prijevremenih junskih izbora bili slični onima iz decembra.

Aktuelna vladajuća konzervativna Narodna partija (PP) ima podršku 28,9 posto birača, a pitanje na koje će biti usmjerena posebna pažnja je da li će ljevičarske partije Podemos i Ujedinjena ljevica na izbore izaći u savezu ili samostalno.