Prah i pepeo: Vojska i sa neba i sa zemlje bori se s požarima u Hercegovini (FOTO)

BiH

pozar2222

Komandant Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane Oružanih snaga BiH (OSBiH) brigadir Dragan Nakić s posadom Prvog helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane od jutros vrše izviđanje na požarištima u općinama gdje su posljednjih dana bili aktivni požari.

Cilj izviđanja je sagledavanje stanja i kritičnih tačaka na područjima zahvaćenim požarima, te potreba za dalje angažiranje zračnih snaga na sprečavanju širenja vatrene stihije, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Prethodnog dana, 24. augusta, pripadnici OS BiH su aktivan doprinos dali na gašenju požara u općinama – Čapljina, Mostar i Gacko, a tom prilikom su helikopteri OSBiH, djelujući na područjima zahvaćenim požarom, ostvarili 5,2 sata naleta pri čemu je izbačeno 20 vedara vode (preko 46 tona vode), te je utrošeno više od 4.700 litara pogonskog goriva GM 1.

U zavisnosti od stanja na požarištu, Oružane snage BiH će biti u pripravnosti i spremne da nastave s pružanjem pomoći civilnim organima vlasti u gašenju požara u BiH.

Da Oružane snage BiH aktivno učestvuju u pomoći civilnim strukturama potvrđuje izjava direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka.

– Oružane snage BiH su velika potpora u djelovanju prilikom prirodnih i drugih nesreća. Jedni bez drugih ne možemo i na ovim primjerima se pokazuje snaga Oružanih snaga BiH – kazao je Solak.