Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mup bpk

Pripadnicima policije u Goraždu naložene strožije mjere

policija gorazde (1)

Policija u skladu sa naredbama i mjerama štabova i inspekcije u kontinuitetu vrši obilazak lica kojima su izdata rješenja o samoizolaciji

Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde maksimalno su angažovani na obilasku lica kojima su izdata rješenja o samoizolaciji – potvrdio je komandir Policijske stanice (PS) Goražde Samir Durović.

Ipak tvrdi da je riječ o proceduri u kojoj su isprepletene nadležnosti policije i inspekcije,

– Policija u skladu sa naredbama i mjerama štabova i inspekcije u kontinuitetu vrši obilazak lica kojima su izdata rješenja o samoizolaciji. O svim obilascima sačinjavamo službene zabilješke i obavještavamo nadležnu inspekciju, a poseban je akcenat na uočavanju eventualnih kršenja riješenja o čemu se također sačinjavaju službene zabilješke kako bi se poduzele dalje mjere – istakao je Durović.

Podsjetio je da su za kršenje rješenja o samoizolaciji zakonom predviđene i novčane kazne u iznosu od 100 do 2000 KM.

– Mi smo imali u proteklom periodu jedan takav slučaj i za to lice su dostavljene dvije službene zabilješke, a provedbu mjera u obavljanju ovih poslova provode sanitarni inspektori. U slučaju da utvrdimo da ima elemenata krivičnog djela naš sektor kriminalističke policije preduzeće potrebne mjere iz svoje nadležnosti – naveo je Durović.

Prema današnjim podacima Kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK na području tog kantona u samoizolaciji su 54 osobe.

U MUP-u BPK ističu da su dobili naredbu Kantonalnog štaba civilne zaštite da vrše pojačanu kontrolu stranih državljana, ali ne i uspostavljanje stalnih punktova, te će pojačanu kontrolu na ulazima u grad vozila stranih registarskih oznaka vršiti shodno kapacitetima sa kojima raspolažu.