potvrđeno

Žena iz Zenice zaražena korona virusom, došla sa sjevera Italije

zenica bolnica (1)

Ona će odmah biti smještena u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, gdje se od ranije nalaze četiri osobe, tri iz Zenice i jedna iz Tešnja

Žena iz Zenice (1963.), peti je slučaj infekcije novim koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

Radi se o osobi koja je 12. marta došla iz sjeverne Italije, gdje je bila zaposlena, te je zbog sumnje da je inficirana odmah stavljena u samoizolaciju.

Nakon što se pojavila klinička slika odlučeno je da se uradi dijagnostika, a testiranjem briseva na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je potvrđena infekcija koronavirusom COVID-19. Trenutno ima blage simptome bolesti, saopćeno je iz Kriznog štaba ZDK.

Kako navode, spomenuta osoba odmah će biti smještena u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, gdje se od ranije nalaze četiri osobe, tri iz Zenice i jedna iz Tešnja.

Iz Kriznog štaba ističu kako se svi ovi slučajevi mogu smatrati importovanim slučajevima te se može konstatirati da do sada nije bilo prijenosa bolesti unutar Zeničko-dobojskog kantona.

– Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa, kao i najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija. Također, iznimno je važno da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenim koronavirusom, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije – navodi se u saopćenju.