Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pritisci policije Brčko Distrikta na kandidate SDU

REG-BRCKo-rat-zlocini

Povodom aktivnosti SDU Brčko Distrikta, koje su opstruirane od strane policije Brčko Distrikta, SDU BiH daje sljedeće saopštenje za javnost:

Nakon što se naša regionalna organizacija u Brčko Distriktu prva javno istupila protiv održavanja referenduma o danu entiteta RS u Brčkom, RO SDU Brčko Distrikta je i prva politička organizacija koja je poduzela konkretne korake protiv javne kampanje SNSD-a o izlasku na neustavni referendum u Brčko Distriktu. Naime, na plakate SNSD-a koje pozivaju građane Brčkog da izađu na neustavni referendum, RO SDU Brčko Distrikta je postavio plakate protiv održavanja referenduma koji je zabranjen na teritoriji Brčko Distrikta BiH.

Nakon što je pokrenuta ova javna kampanja, policija ovoga distrikta ispitivala je kandidate SDU o postavljanju plakata protiv neustavnog referenduma koji je zabranjen u Brčko Distriktu. Umjesto da nadležni u Brčko Distriktu zabranjuju postavljanje plakata kojima se poziva na izlazak građana Brčko Distrikta na neustavni referendum, policija Brčko Distrikta traži razloge da zabrani postavljanje plakata SDU koji pozivaju na poštivanje odluke OHR-a odnosno Suprevizora za Brčko Distrikt o zabrani održavanja neustavnog referenduma.

SDU BiH i njeni kandidati u Brčko Distriktu neće podleći pritiscima policije i nastaviće da vode javnu kampanju protiv svih nezakonitih i nelegalnih aktivnosti koje vodi SNSD u Brčko Distriktu. SDU BiH poziva sve građane Brčko Distrikta da bojkotuju neustavni referendum, a od čelnika policije Brčko Distrikta zahtjevamo da poštuju Ustav BiH.

O svim dešavanjima i pritiscima na SDU Brčko Distrikta sutra će se posebnim saopštenjem obratiti predsjednik SDU BiH Nermin Pećanac, koji će i ambasadore zemalja članica PIK-a upozaniti o svim dešavanjima i zatražiti zaštitu članova SDU BiH od policije Brčko Distrikta koja svojim radnjama očigledno podržava neustavni referendum o čemu će biti upoznati i najviši policijski dužnosnici u BIH.