Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Projekt PRAGG

Proaktivni građani i građanke kao pokretači promjena u društva

l_9da9ffcc6925da2497e9c14144c7de87

PRAGG finansira Švicarska, a provodi konzorcij HELVETAS Swiss Intercooperation i NIRAS u partnerstvu sa Centrima civilnih inicijativa (CCI) i Institutom za razvoj mladih KULT

Civilni sektor ima značajnu ulogu u jačanju demokratije i doprinosi rješavanju društvenih potreba kroz pružanje mogućnosti građanima da nominiraju i iniciraju rješavanje određenih problema i zajedno istupaju ka donosiocima odluka, ključna je poruka sa današnjeg predstavljanja projekta „PRAGG-Proaktivni građani i građanke” pred više od 60 predstavnika organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine i regije.

PRAGG, kako je navela internacionalna menadžerica tog projekta Csilla Schalbert, ima za cilj podržati i osnažiti građane i građanke, posebno socijalno isključene grupe, da aktivnije učestvuju u zagovaranju i kreiranju javnih politika i društvenim promjenama u BiH kroz njihov angažman u organizacijama civilnog društva.

PRAGG finansira Švicarska, a provodi konzorcij HELVETAS Swiss Intercooperation i NIRAS u partnerstvu sa Centrima civilnih inicijativa (CCI) i Institutom za razvoj mladih KULT.

Direktor za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH Siroco Messerli je rekao da su građani i građanke u središtu pažnje švicarske podrške Bosni i Hercegovini. Među najvažnijim temama su potrebe mladih, integracija socijalno isključenih osoba i rodna ravnopravnost.

Izvršna direktorica Instituta za razvoj mladih KULT Šeherzada Halimić je rekla da se većina onoga što je važno za naš život dešava u lokalnim zajednicama, odnosno tamo gdje živimo i da su upravo te zajednice mjesto gdje treba da se čuje njihov glas.

– Kroz PRAGG ćemo naučiti ljude kako da efikasno artikulišu svoje ideje i zahtjeve prema vlastima te da koriste postojeće mehanizme učešća u donošenju odluka, prvenstveno postojeću infrastrukturu nevladinih organizacija – dodala je Halimić.

Govoreći o angažovanosti građana na rješavanju problema, Dario Jovanović, projekt menadžer CCI-a, istakao je važnost njihovog uključivanja još u fazi detektovanja problema. U tom kontekstu su već napravili prve korake u sedam ciljanih opština (Bijeljina, Gradačac, Ilijaš, Laktaši, Ljubuški, Nevesinje i Tešanj) gdje su obavili više od 150 razgovora sa predstavnicima različitih grupa građana, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.