Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekshumacija kod Prijedora

Pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve proteklog rata, dvjema vezane ruke

ekshumacija prijedor
Ustupljena fotografija
Dvjema od četiri ekshumirane žrtve ruke su bile vezane na leđima, Prijedor, Bosna i Hercegovina, 8.april 2024.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da ekshumirani posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na ovom području ubijene 1992. godine

Posmrtni ostaci četiri žrtve proteklog rata pronađeni su tokom dvodnevne ekshumacije na lokalitetu Donja Dragotinja, kod Prijedora, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, na području entiteta Republika Srpska, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

“Prilikom ekshumacije uočeno je da su dvjema od četiri ekshumirane žrtve ruke su bile vezane na leđima i to kaiševima iz njihovih hlača”, saopšteno je iz Instituta.

Prema riječima ljekara sudske medicine, radi se o posmrtnim ostacima četiri muškarca.

Uz posmrtne ostatke pronađeno je i nešto odjeće.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci žrtava su prebačeni u Identifikacioni centar Šejkovača radi sudsko – medicinske i kriminalističko – tehničke obrade, te izuzimanja koštanih uzoraka sa ciljem identifikacije žrtava uz pomoć DNK metode.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da ekshumirani posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na ovom području ubijene 1992. godine.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

U zločinima koji su se dogodili tokom 1992. godine u Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Oko 30.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.