Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protest povodom komentara uposlenika Sekretarijata Predsjedništva BiH

bh_novinari_1

Udruga BH novinari uputila je javni protest Sekretarijatu Predsjedništva Bosne i Hercegovine povodom neprimjerenog govora i komentara javnog zvaničnika/uposlenika Sekretarijata Predsjedništva BiH sa molbom da najozbiljnije razmotri i osudi neprimjereno javno oglašavanje Dženana Selimbegovića, zamjenika generalnog sekretara Predsjedništva BiH.

Kako je navedeno u Selimbegovićevom Facebook postu ne navodeći imena novinarki, jasno su istaknute činjenice o kojem se mediju radi i o kojem intervjuu, tako da je sasvim jasno kome su upućene primitivne i proste riječi, te mizogini komentari koji u javnom komunikacijskom prostoru promoviraju muški seksizam, mržnju i omalovažavanje žena na nivou predrasuda.

– Budući da je Selimbegović javni službenik i uposlenik u Kabinetu generalnog sekretara Predsjedništva, najviše državne institucije u BiH, smatramo kako javni službenici u svojim komentarima ne bi smjeli kršiti zakonske propise, standarde i vrijednosti ljudskih prava, kao i međunarodne deklaracije koje je prihvatilo državno Predsjedništvo – navodi se u javnom protestu dostavljenom Sekretariju.

Udruga BH novinari se zalaže za slobodu izražavanja, posebno na internetu (Facebooku i drugim društvenim mrežama) sami podržavamo političku debatu o svim temama uključujući i medijske sadržaje poput rečenog intervjua ili njegove najave na BHT – u, što podrazumijeva i osporavanje objavljenih činjenica. Ali nikako ne možemo prihvatiti primitivno komentiranje izgleda novinarki, etiketiranje i omalovažavanje njihovog ženskog identiteta koji su sadržani u Selimbegovićevom FB postu.

Zbog svega navedenog od Sekretarijata Predsjedništva BiH se zahtijeva da najozbiljnije razmotri postupanje Selimbegovića, poduzme neophodne mjere zbog kršenja općeprihvaćenih standarda zaštite ženskih ljudskih prava i pristojne javne komunikacije, te da kao državna institucija osudi taj postupak.