Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protestno pismo načelnika Bugojna zbog Regionalne sanitarne deponije

Hasan-Ajkunic12

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić uputio je protestno pismo Vladi Federacije BiH, Federalnom ministarstvu turizma i okoliša i Svjetskoj banci, u kojem izražava nezadovoljstvo zakazivanjem javne rasprave o Studiji o utjecaju na okoliš Regionalne sanitarne deponije (RSD) na lokalitetu Rudnika uglja „Gračanica“, koja će biti održana sutra u Gornjem Vakufu/Uskoplju.

– Općina Bugojno nije bila uključena u proces odabira moguće lokacije za izgradnju Regionalne sanitarne deponije na području Rudnika uglja „Gračanica“. Protiv takvog rješenja izjasnilo se i OV Bugojna na sjednici 29. aprila 2014. godine.

Prema nalazu vještaka geodetske struke, odabrana lokacija u potpunosti je nepovoljna za izgradnju RSD-a, budući da na udaljenosti manjoj od 500 metara trenutno živi najmanje oko 3.000 stanovnika Bugojna, navodi se, između ostalog, u protestnom pismu bugojanskog načelnika.

Ajkunić smatra da je izgradnjom deponije na lokalitetu, koji je od Vrbasa udaljen oko 300 metara, ugroženo kompletno stanovništvo nizvodno od ove rijeke.

– Zbog činjenice da je predviđena lokacija na višoj nadmorskoj visini u odnosu na Vrbas, sve otpadne vode iz deponije direktno bi se slijevale u ovu rijeku, koja se ubraja u vode prve kategorije sliva rijeke Save, čime se direktno krše odredbe Konvencije o zaštiti Dunava i Okvirni sporazum o slivu rijeke Save – navedeno je.

Načelnik Bugojna upozorava, također, da se predviđeni lokalitet za deponiju nalazi na višoj nadmorskoj visini u odnosu na, oko 300 metara udaljenu trasu vodovoda „Kruščica“, putem kojeg se snabdijeva cjelokupno stanovništvo Bugojna.

Smatra kako bi izgradnjaRSD-a ugrozila porodice koje žive od poljoprivrede, uzgajajući kupus, jagodičasto voće, žitarice i druge kulture, čija proizvodnja nije moguća bez sistema intenzivnog navodnjavanja koje osigurava rijeka Vrbas, mnoga izvorišta i podzemne vode tog područja.

– Izgradnjom deponije na planiranoj lokaciji u potpunosti bi bio zaustavljen privredni oporavak u Bugojnu i razvoj poljoprivrede, kojom se bavi više od 50 posto stanovnika, kao i razvoj turizma na bazi korištenja prirodnih resursa (jezero Zanesovići) i kulturno-historijskih potencijala (nacionalni spomenici Rustempašića kula i Sulejmanpašića kula) – upozorava Ajkunić.

On zahtijeva obustavu svih daljih aktivnosti vezanih za izgradnju RSD-a na lokalitetu Rudnika uglja „Gračanica“, te ističe da su se istim zahtjevom Općini Bugojno i drugim relevantnim organima na višim razinama vlasti obratile brojne institucije, organizacije, udruženja i neformalne grupe građana, među kojima su bugojanske mjesne zajednice Gračanica i Odžak, Udruženje građana Prijatelji prirode „Eko-element“, Sportsko-ribolovno društvo Bugojno, Grad Banja Luka, Općina Laktaši i MZ Pajić Polje u općini Gornji Vakuf/Uskoplje.

– Općina Bugojno podržava napore Federalnog ministarstva turizma i okoliša na iznalaženju lokacije za izgradnju Regionalne sanitarne deponije, ali ni u kojem slučaju ne podržava odabir lokacija koje ugrožavaju zdravlje, vodnosnabdijevanje pitkom vodom i egistenciju stanovništva općine Bugojno i šireg regiona, kao i floru i faunu rijeke Vrbas – zaključio je Ajkunić, uz zahtjev da se naziv „Općina Bugojno“ isključi iz sve dokumentacije i komunikacije vezane za Rudnik uglja „Gračanica“, kao lokalitet predložen za izgradnju Regionalne sanitarne deponije.