Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaštita imovine

Provalnici vrebaju, policija izdala uputstva: Šta raditi, a šta ne kada idete na odmor?

provalnik
Foto: Pixabay
Ilustracija

Kroz razgovor sa građanima, novinari BHRT-a saznali su da ima i onih koji su svoju imovinu osigurali od provala i krađa, ali da je ipak veći broj građana koji kada odu na odmor ne razmišljaju o tome hoće li im stan biti opljačkan

Dok je sezona godišnjih odmora uveliko počela, ono o čemu treba povesti računa prilikom odlaska na putovanje je zaštititi imovinu od provalnika, koji su u ovom periodu, bar po statistici, najaktivniji.

Policija je izdala nekoliko uputstava građanima kako da postupe prilikom odlaska na odmore.

Apeluje na građane da tokom godišnjih odmora urade sve kako bi zaštitili svoje kuće i stanove od provalnika. Jedan od bitnih savjeta koji danas malo ko sluša je da se ne objavljuju slike sa putovanja kojima se provalniku daje do znanja da su stanovi prazni.

“Policijska uprava Banjaluka čini sve preventivne mjere da spriječi krivična djela protiv imovine, a na građane apelujemo da preduzmu mjere u cilju zaštite svoje imovine i da sve neuobičajene pojave poput kretanja nepoznatih i sumnjivih lica oko objekata, obavijeste pozivom policiju na 122”, naglašava Siniša Lepir, iz Odjela krim policije PU Banjaluka.

Kroz razgovor sa građanima, novinari BHRT-a saznali su da ima i onih koji su svoju imovinu osigurali od provala i krađa, ali da je ipak veći broj građana koji kada odu na odmor ne razmišljaju o tome hoće li im stan biti opljačkan.

“Ja o tome ne razmišljam jer sam stan osigurao od takvih stvari, tako da mirno odem na godišnji odmor”, “Da vam pravo kažem o tome nikad nisam raazmišljala da bi neko mogao ući u stan. Obično kažem nekom od rodbine da zalije cvijeće, ali neku praksu nismo imali…”, samo su neki od komentara.

Dok ponekad više brinemo hoće li cvijeće uvenuti na balkonu, provalnici, bar po svim statističkim pokazateljima iz prethodnih godina, najviše u stanove provaljuju tokom vikenda i godišnjih odmora.