Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nisu zabranjenje maloljetnicima

Pulmolozi upozoravaju na elektronske cigarete: “Neki roditelji čak smatraju da nisu štetne”

elektronske cigarete
Foto: Screenshot/ YouTube

Iako proizvođači tvrde da zamjenske aromatične cigarete ne izazivaju zavisnost i da nisu štetne po zdravlje, pulmolozi tvrde suprotno. Ističu da svaka materija koju unosite u pluća izaziva upalnu reakciju i dovodi do neželjenih efekata

Prodaja elektronskih cigareta nije zakonski zabranjena maloljetnim osobama u Republici Srpskoj. Prosvjetni radnici apeluju na donošenje zakonskog ograničenja, jer je sve veći broj učenika koji koriste elektronske cigarete. Pulmolozi upozoravaju da su štetne po zdravlje, što su pokazala i istraživanja studenata hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Prosvjetni radnici na razne načine pokušavaju da kontrolišu pušenje kako klasičnih tako i elektronskih cigareta u školama. Osim pojačanih dežurstava nastavnika i video nadzora, uvedene su i evidencione liste odlaska u toalet tokom časa.

“Sada je izazov da se to radi u učionici i postavi na neku od mreža. Neki roditelji čak smatraju da kad ih upozorimo da je dijete viđeno sa elektronskom cigaretom smatraju da su zdrave i da nisu štetne”, kaže za BHRT Ivana Ljubojević, direktorica OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”.

U Inspektoratu Republike Srpske ističu da elektronske cigarete i nargile nisu prepoznate kao duvanski proizvodi i za njihovu prodaju đacima nema zabrana i novčanih kazni kao za klasične cigarete.

“Zakoni koji regulišu proizvodnju i promet duvanskih proizvoda ne prepoznaju elektronske cigarete kao vrstu proizvoda koja bi bila zabranjena za prodaju licima mlađim od 18 godina, jer elektronske cigarete nisu proizvod nastao preradom biljnog duvana”, kaže Dušanka Nikolić, glasnogovornica Inspektorata RS.

Iako proizvođači tvrde da zamjenske aromatične cigarete ne izazivaju zavisnost i da nisu štetne po zdravlje, pulmolozi tvrde suprotno. Ističu da svaka materija koju unosite u pluća izaziva upalnu reakciju i dovodi do neželjenih efekata.

“Moguće da reaguju u obliku astmatskog napada , spazma, u obliku nekontrolisanog kašlja, gušenja sve što druge inhalatorne materije mogu da izazovu. Sve ono što se udiše u pluća bezrazložno može izazvati štetne posljedice po pluća”, kaže Mirko Stanetić, pulmolog na UKC-u Banja Luka.

Opširnije u prilogu: