Ministar sigurnosti BiH

Radončić o tome s kim će SBB na izbore: SDA smo spašavali dva puta

izetbegovic_radoncic_fena

“Mi smo SDA spašavali dva puta, prvo 2015. kada smo vatrogasno ušli da ih spasimo i sada kada SDP nije htio da prihvati većinsku koalicionu grupu, pa smo mi ušli da napravimo jedan patriotski blok”

Ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić naglasio je da je BiH praktično država bez korone i da je vrijeme za liberalizovan prelaz preko granice. Objasnio je i kako strani državljani mogu ući u BiH.

Šta moraju posjedovati strani državljani?

“Dogovor je da imaju negativan test na koronu ne stariji od 48 sati”.

“Crna Gora je precizno rekla da na 1.000 stanovnika ne smije imati više od 24 oboljela. Ne, ovo je sigurnosna odluka. Ja sam ministar sigurnosti BiH, ne bih da se miješam u unutrašnje stvari zemalja regiona”, rekao je Radončić za televiziju N1.

Prolongiranje izbora?

“Vidjeli ste da je SNSD uputio žalbu prema Ustavnom sudu BiH. Bilo je očekivati da ako nemamo sredstava, prolongiramo izbore. Imamo činjenicu, da je budžet projektovan prije pandemije i morao je da doživi transformaciju. U zadnja tri mjeseca je jedan od glavnih razloga pandemija”, kazao je Radončić.

Dragan Čović kazao da neće biti proračuna?

“Moji argumenti su potpuno drugačiji za reagovanje u odnosu na gospodina Dodika i Čovića. Trebaju da se biraju na bazi konkursa, da na osnovu više kandidata biraju. Ranije ste imali da je HDZ, SDA ili SNSD imao većinu u Izbornoj komisiji, sada bi se promijenilo sa SDA, DF. Mislim da CIK nije izabran legalno, ali Sud će odlučiti”, dodao je.

S kim ćete na izbore?

“SBB će vjerovatno ići sam. Sjetite se prije 4 godine, kada sam bio u sudnici i kada sam bio najveća žrtva, ostvarili smo dobar rezultat. Sada ne razmišljamo o koalicijama. Mi smo prošli put bili zajedno sa SDA, osvojili smo 4 načelnička mjesta, SDA je odmah rekla da su to njihovi načelnici”.

Donacija EU u vidu medicinske opreme, respiratora?

“Vidjeli smo u tom trenutku koliko su kvalitetni respiratori, mašine sa garancijama. Rekao sam da pojedini političari nauče šta je transparentno. Eto, neka nauče gospodin Novalić i Solak, neka uče na ovakvim primjerima”.

Dodaje da je SBB spašavao SDA dva puta.

“Mi smo SDA spašavali dva puta, prvo 2015. kada smo vatrogasno ušli da ih spasimo i sada kada SDP nije htio da prihvati većinsku koalicionu grupu, pa smo mi ušli da napravimo jedan patriotski blok”.

Navodi o ulascima migranata u BiH.

“Ja svaki dan dobijam podatke gdje koliki broj migranata pokušava da uđe u BiH. Lijepim vremenom će ih biti sve više i više i toga će biti u budućnosti. Odgovornost za migrante snosi kompletna zajednica i EU koja ih pušta u Grčku. Ja sam rekao da treba ići u legalne deportacije. Oni su se suprostavili, ja sam rekao da predstave bolji plan. Očekujem da migrante niko ne ohrabruje da dolaze u BiH, a to je uradio svojim izjavama”.

Navodi o prisluškivanju u RS?

“Skupština RS sve više liči na pozorište u kojem se rade komedije. Imate što radi opozicija, te ono što radi Dodik. Ne može biti prisluškivanja bez državnog naloga i Suda BiH. U ovom slučaju nema naloga”.