BiH

Sud Bosne i Hercegovine

Raspisana međunarodna potjernica za Milomirom Savčićem

10/08/2021

Optuženom Milomiru Savčiću je po prijedlogu Tužilaštva BiH određena mjera pritvora

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je danas međunarodnu potjernicu za bivšim komandantom 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu tadašnje Vojske Republike Srpske Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici.

On je od jučer, nakon ročišta na kojem mu je izrečena mjera pritvora, nedostupan Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine.

Proces protiv Savčića u Sudu BiH vodi se od juna 2020. godine, a optužnica, kojom se tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, podignuta je u januaru ove godine.

Iz Suda BiH su obavijestili javnost da su zaprimili službenu zabilješku Sudske policije BiH u kojoj se navodi da optuženik Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi te da zbog toga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda zbog čega su donijeli naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice.

Sud BiH je Savčiću nakon jučerašnjeg ročišta izrekao mjeru pritvora zbog kršenja ranije izrečenih mjera zabrane istupanja u medijima o pitanju njegovog predmeta, odnosno optužnice za genocid u Srebrenici.

Tužilaštvo BiH: Sud BiH nije izdao naredbu za zadržavanje Savčića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odbacilo je navode o njihovoj odgovornosti jer Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog Milomira Savčića.

Kako su naveli u saopćenju, Sud BiH potrebno je kontaktirati jer po donošenju odluke nije osigurao izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo istog dana.

Tužilaštvo se saopćenjem obratilo nakon više upita vezanih za predmet protiv optuženog Milomira Savčića zbog krivičnog djela genocid iz Krivičnog zakona BiH.

Napomenuli su da je Tužilaštvo BiH 2. augusta podnijelo prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora prema optuženom zbog kršenja mjere zabrane komuniciranja s printanim i elektronskim medijima koja mu je bila određena rješenjem Suda.

Postupajući tužilac je u prijedlogu i na ročištu, koje je na Sudu BiH održano 9. augusta u prisutnosti optuženog Milomira Savčić i njegovog branioca, detaljno obrazložio razloge za određivanje pritvora.

– Nakon završenog ročišta Sud je upoznao prisutne stranke da će o odluci po prijedlogu biti naknadno obaviještene te je s tim u vezi za sve dalje informacije potrebno obratiti se Sudu BiH – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Trenutno nije poznato gdje se nalazi bivši komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu tadašnje Vojske Republike Srpske Milomir Savčić protiv kojeg se u Sudu BiH vodi postupak zbog genocida u Srebrenici.

On se optužnicom tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.