Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bez uobičajene parade

Ravnogorci bez postrojavanja i uniformi odali počast Draži Mihailoviću, EUFOR pratio skup

ravnogorci2

Sve vrijeme obilježavanja bilo je prisutno oko pet pripadnika EUFOR-a i više od deset pripadnika MUP-a RS-a

Nekoliko desetina sljedbenika ravnogorskih pokreta obilježili su 13. mart bez uobičajnog skupa u Višegradu i bez postrojavanja na Trgu palih boraca nakon što je takav skup zabranila policija, piše Detektor.

Parastos i polaganje cvijeća, te paljenje svijeća održano je u Dobrunskoj rijeci, poznatoj kao „Draževina“ nadomak Višegrada, gdje je oko stotinu osoba u civilnoj odjeći došlo odati počast Dragoljubu Draži Mihajloviću, četničkom vođi osuđenom na smrt 1946. godine zbog veleizdaje i saradnje sa nacističkom Njemačkom. Njega je Viši sud u Beogradu rehabilitirao 2015. godine.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske Dušan Sladojević za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je kazao da je njima ovaj datum važan i da će ga uvijek obilježavati, na način kako im to nalaže vjera, molitvom i odavanjem počasti.

Teško mu je palo, kaže, što Mihailoviću nisu mogli odati počast na vojnički način jer je takvo okupljanje zabranilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

„Kada odajemo parastos, mi odajemo i počast generalu, on nije bio poštar i vatrogasac, po vojničkom pravilu službe kad se odaje počast takvim ljudima, odaje se po pravilu vojničke službe, a to je što mi radimo postrojavanjem, predaje raporta vojvodi Aleksiću, kao simbol uspomene na tog čovjeka“, kazao je on.

Sladojević je kazao kako je sve Ravnogorce obavijestio o zabrani javnog okupljanja od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te kako su oni uvijek do sada i poštovali zakone i naredbe.

Govoreći o uznemirenosti javnosti zbog njihovog okupljanja i posebno povratnika u Višegrad, Sladojević je za BIRN BiH, ali i tokom obraćanja Ravnogorcima kazao kako oni svojim načinom obilježavanja nikoga ne ugrožavaju, niti im je namjera nekoga uznemiriti.

„Ali mogu da razumijem, jer čovjek koji je stradao, njemu je teško, njemu malo fali da ga asocira na njegovo stradanje, to je prirodno. Ali im ja poručujem, od Ravnogorca nijednog ne trebaju da se osjećaju neprijatno“, poručio je on.

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nepravomoćno u decembru 2021. godine pripadnike Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića, Slavku Aleksića i Ristu Lečića optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline. Sladojević je oslobođen optužbi da se kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske”, nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, dok je u pozadini puštana pjesma sa stihovima koji izazivaju strah.

Kako je ranije saopćeno iz Ujedinjenog Ravnogorskog pokreta otadžbine Srbske, zbog rješenja MUP-a RS koje je zabranilo okupljanje na teritoriju općine Višegrad, obustavljene su sve aktivnosti oko dolaska na parastos.

„Mi postupamo po zakonu i nećemo nas pokret da uvlačimo u nikave probleme“, navodi se u saopćenju.

Gostujući na televiziji K3 ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je kazao da su ove godine odlučili zabraniti održavanje ovog radikalnog skupa zbog poruka da narušava sigurnost navodeći kako se ne smije dozvoliti ugrožavanje bilo koga, ni svojom pojavom, izjavama ili koreografijama.

Među prisutnima niko nije nosio uniforme niti je pjevao pjesme, dok su određena lica nosila kape s kokardama, majice s obilježjima, značke, dok su zastave bila stavljene na objekat pored Manastira gdje se obilježio parastor. Pripadnici MUP-a Republike Srpske pregledali su osobe koje su dolazile do manastira u „Draževini“ te im nisu dozvoljavali unošenje obilježja, ali je ispred Manastira bio štand na kojem su posjetitelji mogli kupiti neke od obilježja.

Nakon parastosa ispred spomenika Mihailoviću, okupljeni su tri puta uzviknuli “ura” u znak podrške “Rusiji i pravoslavcima u Ukrajini”.

Sve vrijeme obilježavanja bilo je prisutno oko pet pripadnika EUFOR-a i više od deset pripadnika MUP-a RS-a.