Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije istoričara iz Beograda i Zagreba na iskonstruisanu tvrdnju Izetbegovića

izetbegovic_krajina_9

Beogradski istoričar Čedomir Antić istakao je da porijeklo Srba u BiH, prema izvorima i autentičnim dokumentima, seže u daleku prošlost i ocijenio da pokušaji negacije nepobitnih istorijskih činjenica, koji posljednjih godina sve češće stižu iz Sarajeva, predstavljaju vulgarnu manifestaciju bošnjačkog šovinizma i ekstremizma.

On napominje da se istorija piše na osnovu izvora i autentičnih dokumenata, prema kojima porijeklo Srba u BiH seže u daleku prošlost, sve do zapisa Konstantina Porfirogenita.

“U većini tih starih spisa Bosna se kao geografski pojam najčešće navodi kao dio Srbije”, kaže Antić za “Euroblic”.

Čedomir Antić

On smatra da izjave Bakira Izetbegovićeva, ali i brojnih drugih bošnjačkih “pseudoistoričara i kvazinaučnika”, najviše štete nanose budućnosti BiH, a nikako ne mogu da izmijene njenu prošlost.

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Tvrtko Jakovina ističe da nedavni pokušaj istorijskih “opservacija” Izetbegovića, kao i brojni drugi “slični izleti bošnjačkih intelektualaca koji su tvrdili da su Srbi i Hrvati u BiH nastali od Bošnjaka, predstavljaju potpunu besmislicu”.

“Takvi pokušaji revizije istorije BiH prvi put su se pojavili krajem 19. vijeka pod uticajem Austrijanaca. To nisu istorijske činjenice. Riječ je o običnim konstrukcijama koje je istorijska nauka lako pobila i odbacila kao neosnovane”, kaže Jakovina.

Podsjećamo, mediji iz RS-a prenijeli su nedavno da je Izetbegović tokom posjete Cazinu kazao da su “Srbi i Hrvati nastali od Bošnjana”. Upravo ovaj citat bio je naslov kod svih medija koji su tu vijest objavili, međutim u govoru člana Predsjedništva BiH nismo uspjeli pronaći tu rečenicu, pa čak niti da je ijednom koristio termin Srbi ili Hrvati u dijelu govora oko kojeg se podigla velika prašina:

“Naši su i Iliri i Kelti i Slaveni i Japodi, i srednjovjekovni kraljevi su naši. Poštujemo i ono što su Osmanlije i Austrougarska učinili za ovu zemlju. Jugoslavija je bila naša i partizani su naši, dakle svako ko je gradio i branio ovu zemlju. Prije se u Bosni niko drugačije i nije zvao nego Bošnjanin. Danas je to drugačije i mi to prihvatamo. Neka se svako zove kako hoće i neka se Bogu moli onako kako ga je njegova majka naučila. Mi poštujemo i crkve i džamije i sinagoge, svačije nošnje, običaje i vjeru i bolilo nas je rušenje svakog mosta, svake bogomolje, a najviše nas je bolilo rušenje odnosa među narodima koji nose isti genetski kod. Naravno da ne počinje istorija s nama ali vi, ovi ljudi ovdje ste iznijeli najvažniji dio te historije”, naglasio je Izetbegović.