Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva transferzala

Ruše se objekati u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu (VIDEO)

72838774_759563941132957_11076531677822976_n

Na dionici saobraćajnice od ulice Zagrebačka, Južna longitudinala, do ulice Zmaja od Bosne, uključujući most na rijeci Miljacki pribavljen je Glavni projekt svih faza

Prema projektu Prva transverzala počinje u Zagrebačkoj ulici u sarajevskom naselju Grbavica, prolazi budućim mostom preko Miljacke, dalje ide između Historijskog i Zemaljskog muzeja i spaja se sa ulicom Zmaja od Bosne, ide ulicom Halida Kajtaza, prolazi pored Željezničke stanice i fabrike Bosnalijek u naselju Velešići, do pumpe Gazprom u naselju Bare, obilazi naselje Šip na istočnoj strani, prolazi budućim tunelom kroz naselje Kobilja Glava, prolazi općinom Vogošća i spaja se na Jošaničku petlju.

Na dionici saobraćajnice od ulice Zagrebačka, Južna longitudinala, do ulice Zmaja od Bosne, uključujući most na rijeci Miljacki pribavljen je Glavni projekt svih faza.

“Na ovoj dionici se radi na izdavanju četiri urbanističke saglasnosti. Prva je poddionica od Zagrebačke ulice do mosta na Miljacki, urbanističku izdaje Općina Novo Sarajevo, zatim poddionica Most na Miljacki, urbanističku izdaje Grad Sarajevo, poddionica od mosta na Miljacki do ulice Zmaja od Bosne, za ovu poddionicu urbanističku saglasnost izdaju jednim dijelom Općina Novo Sarajevo, a jednim dijelom općina Centar Sarajevo. Prije podnošenja zahtjeva za izdavanje urbanističkih saglasnosti, neophodno je pribaviti okolinsku dozvolu Federalnog ministarstva okoliša i turizma, odnosno pribaviti studiju utjecaja na okoliš”, naveli su iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Čitalac Fokusa poslao je fotografije radova u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu, gdje su već otpočeli radovi na rušenju objekata sa privremenom dozvolom ili bez dozvole.