Salihović: Zašto da poštujem odluke komisije koja ne poštuje Ustav?

Goran-Salihovic-Rifat-Konjic

Suspendovani glavni tužilac Državnog tužilaštva Goran Salihović podnio je novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u kojoj se žali na povrede postupka koji je nedavno okončan protiv njega, a u kojem je pravosnažno skinut s pozicije glavnog tužioca.

Salihović je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da se novom apelacijom prije desetak dana žalio na niz nepravilnosti.

“Sud je utvrdio da je nastupila zastara u momentu izricanja disciplinske mjere koju je donijela komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), čime je prekršen Ustav BiH. Dakle, ovo je jedan montirani proces, a oni koji ne dozvoljavaju moj povratak na mjesto glavnog tužioca, čine krivično djelo”, smatra Salihović.

Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a krajem oktobra potvrdila je odluku o smjeni Salihovića s pozicije glavnog tužioca, ali je naložila njegov povratak na poziciju tužioca Tužilaštva BiH.

Komisija je utvrdila disciplinsku odgovornost Salihovića u vezi s kršenjem službene dužnosti, a što uključuje namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije o prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, čime je doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

“Smijenjen sam nakon zastare, a ako se na mom slučaju prelomi i ne poštuje odluka Ustavnog suda, onda ovdje nema pravne države. Šta time VSTV želi poručiti?”, pita se Salihović.

On se, kako je rekao, još nalazi na bolovanju, nakon preloma obje noge, a na poziciju tužioca nema se namjeru vraćati.

“Zašto bih ja poštovao odluke komisije koja ne poštuje Ustav BiH i odluke Ustavnog suda”, kazao je Salihović.

Salihović je suspendovan u septembru prošle godine, kada je, dok je bio glavni tužilac, protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Uporedo je protiv njega pokrenuta i krivična istraga u Tužilaštvu BiH, koja je još uvijek u toku.