Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obraćanje zastupnicima

Schmidt u Parlamentu BiH: Ne razumijem da neko blokira parlament, kakav je to stav?

christian-schmidt-parlament (3)

Zastupnici koji danas nisu ovdje u julu su odlučili napustiti ove institucije zbog odluke mog prethodnika. Ono što ja ne razumijem je da neko blokira parlament koji je pravo mjesto za razgovore. Kakav je to stav?

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se u Parlamentu BiH poslanicima Predstavničkog doma na sjednici čija je jedina tačka dnevnog reda bilo njegovo obraćanje.

Piše: S. Degirmendžić

Sjednici nisu prisustvovali poslanici iz entiteta Republika Srpska koji bojkotuju državne institucije od jula mjeseca otkako je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko donio izmjene Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida u BiH, te veličanje ratnih zločinaca.

Schmidt nije odgovorio konkretno na pitanja poslanika koja su uslijedila nakon obraćanja da li će primijeniti svoje ovlasti i sankcionirati one koji nasrću na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali je u svom obraćanju između ostalog nekoliko puta ponovio da međunarodna zajednica neće mirno posmatrati da se uruše pomaci načinjeni reformama posljednjih 25 godina, kao i da je akcenat na traženju rješenja dijalogom i u institucijama BiH.
Također, Schmidt je kazao da je „blago optimističan“, u smislu da neki zakoni čije je usvajanje najavljeno neće biti usvojeni (u NSRS, op.a).

U svom obraćanju Schmidt je naglasio da mu je drago da je u Parlamentu BiH, na mjestu gdje se razgovara i gdje se donose rješenja, te je govorio i o bojkotu institucija, aktuelnoj političkoj krizi, kao i eventualnim rješenjima.

Visoki predstavnik u BiH kazao je da u augustu kada je preuzeo mandat nije mogao ni zamisliti da će „se BiH suočiti sa najvećim osporavanjem svog suvereniteta“.

Podsjetio je da je u tom periodu razgovarao s mnogim ovdašnjim, kao i regionalnim i evropskim zvaničnicima o ovom problemu .

– Naš zajednički interes je da doprinesemo mirnom razvoju događaju na Zapadnom Balkanu posebno u BiH. Sljedeće sedmice idem u New York da se obratim Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. U ovakvim vremenima dobro razumijem da mnogi građani BiH imaju sumnje za vlastitu budućnost i odgovornost na svim nivoima vlasti je da moraju raditi da uvjere sviju u mirnu budućnost BiH. Međunarodna zajednica i visoki predstavnik to veoma ozbiljno shvataju, međutim to se ne može desiti bez vas, onih koji imaju demokratsku odgovornost za ovu zemlju. Ja svoju poziciju vidim sa svim nadležnostima o koja se dogovorila međunarodna zajednica, ali uz nastojanje da se što više toga postigne van očiju javnosti. I uvjeravam Vas da je međunarodna zajednica angažovana, ali ne bih spekulisao o mogućim intervencijama. Što se tiče osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, to mora prestati, prevelik je ulog, opredijeljeni smo za mir i stabilnost i sve ću učiniti da ta retorika ne postane realnost – kazao je Schmidt.

Osvrćući se na rad Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH visoki predstavnik je kazao da rezultati moraju biti bolji i da je aktuelna situacija dio negativnog trenda koji traje još od 2010. Godine.

– A, neki su otišli i paralizirali Parlament. To nije u skladu sa zakletvom koju su položili i moglo bi ugroziti povjerenje birača. Svi oni koji pričaju, a ne pokušavaju da se fokusiraju na stvarne izazove u krajnjoj liniji neće dobiti podrške. Prečesto slušam o diskusijama o tome je li bolji ovaj ili onaj način ili ono rješenje, umjesto da govorimo o konkretnim stvarima kako približiti BiH Evropskoj uniji i poboljšati standard građana. Budžet još nije usvojen, na snazi je privremeno financiranje do decembra. Iznenadio sam se kada sam saznao da entiteti i kantoni vjerovatno i država dobijaju neke iznose koji su fiksni i da prije nego ih dobiju da ne moraju ispuniti neke uvjete. Postoji potreba da razgovaramo o tome kako doći do pravedne raspodjele. Recimo odbrana, to je zadatak države i mora se financirati na nivou države i zaista bih apelovao na sve i rekao da to nije pravi način, a znate na što mislim. Novac treba pratiti zadatke, a ne zadaci novac. Zemlja mora učinkovito ispunjavati svoje obaveze – kazao je visoki predstavnik.

Kazao je da je za njega neshvatljivo da neko blokira Parlament.

– Zastupnici koji nisu danas prisutni, u julu su odlučili napustiti institucije prigovarajaući odluci mog prethodnika kojom se sankcionira negiranje genocida i veličanje zločinaca. Apsolutno ne razumijem da neko blokira Parlament koji je pravo mjesto za razgovor. Kakav je to stav? Amandmani su u skladu s okvirnim stavom EU. Moram jasno reći da se to ne odnosi samo na jedan genocid, ti amandmani služe žrtvama i njihovim porodicama bez ikakvih predrasuda. Ja ću doprinijeti sa svoje strane da se taj zakon vrati u Parlament, odgovorni imaju neizostavan zadatak da se okrene ka svijetloj i mirnoj budućnosti. To je teško,ali nemojte razmišljate o prošlosti, a da to ne podrazumijeva rješenja da zemlja bude uspješna u budućnosti. Imam informacije o ovom zakonu koje bi mogle pomoći da se zemlja okrene budućnosti. Pozivam mlade da se uključe u rapsravu,a moramo ohrabriti i one u Parlamentu i u društvu da otvoreno razgovaraju o prošlosti, ne treba skrivati ništa ali treba donijeti zaključke dobre za budućnost. Zastupnici su napustili najvažnije tijelo upravo kada bi trebalo razgovarati o agendi koja bi pomogla zemlji da ide ka EU. Odustajanje nije opcija – rekao je visoki predstavnik u BiH.

Podsjetio je i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće.

– Ustavni sud BiH donio je odluku da je država titular državne imovine i da PSBiH ima isključivu nadležnost da uređuje raspodjelu te imovine. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, kako je to propisano Ustavom. Dođite u PSBiH, dajte zakon koji će to riješiti u skladu s presudama. Ja ću vam reći način kako to da funkcioniše. Pozivam kolege koji danas nisu ovdje „neprihvatljivo je da institucije budu taoci i da se poništi sve što je postignuto u proteklih 25 godina. Nađite načina da radimo zajedno- poručio je Schmidt onima koji bojkotuju državne institucije.

Osvrnuo se i na reforme koje su postignute proteklih 25 godina, a koje se odnose na osnivanje državnih institucija poput Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, SIPA-e, OSA-e, OSBiH…

– Od 2010. godine građani u BiH ne moraju više stajati satima u redovima za vize, nego zahvaljujući biometrijskim pasošima mogu putovati gdje žele. Ko će otići i objasniti građanima u Banja Luci da oni koji žele da putuju, koji žele imati novi pasoš vjerovatno će moći otići u jednu ili dvije zemlje i nigdje više. Kakva je to politika koja želi raspustiti jednu instituciju poput Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH zbog čega? Nemojte potcijeniti situaciju, ja moram vidjeti odgovornost, ne samo svoju, nego ste vi u državnim tijelima odlučili da vodite računa o zdravstvenom stanju građana i to je nešto o čemu i ja vodim računa. Želim da se pokaže zrelost. Nikom nije u interesu da vrati sat unazad. Svaki pokušaj da se unište pomaci napravljeni zadnjih 25 godina neće biti prihvaćeni. Pozivam vas da radite sa mnom, nisam neko ko je došao da dominira, nego da radimo i otvorimo pravce dijalogu. Građani zaslužuju mirnu budućnost, ono što ne zaslužuju je strah. Strah od rata, podjela, ekonomske nestabilnosti, ostalo će samo ubrzati odlazak mladih koji bježe od korupcije i od neizvjesnosti – istakao je Schmidt.

U nastavku možete pogledati kompletno Schmidtovo obraćanje… Scmidtovo obraćanje na snimci počinje od -1:01:00…