Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP predao krivičnu prijavu zbog prodaje dionica Fabrike duhana Sarajevo

BiH

krivicna-prijava-sdp

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH održala je danas press-konferenciju na kojoj su članovi ove stranke prezentirali krivičnu prijavu koju su podnijeli protiv članova Vlade Federacije BiH (FBiH) zbog načina prodaje Fabrike duhana Sarajevo (FDS).

Podsjećamo, Vlada FBiH je putem Sarajevske berze (SASE) prodala udio od 39,9 posto u FDS-u. Kupac je bila multionacionalna kompanija British American Tobacco (BAT) posredstvom kompanije CID koja je Vladi FBiH isplatila 42,7 miliona KM. Nakon što je prodaja realizirana opozicija predvođena SDP-om i DF-om burno je reagovala ističući da je udio u FDS-u prodat mnogo ispod cijene.

kriv-priajca

“Prodaja FDS-a je završni čin pljačkaške privatizacije. FDS je prodata fantomskoj firmi koja ima samo dva zaposlena“, izjavio je na današnjoj press-konferenciji Zoran Mikulić, član Predsjedništva SDP-a.

Krivična prijava je, kako je navedeno, podnesena protiv premijera FBiH Fadila Novalića, zamjenika premijera Veska Drljače i nekadašnjeg v.d. direktora Agencije za privatizaciju Drage Vrbića zbog postojanja sumnje da su učinili krivična djela: udruživanje radi činjenjna krivičnih djela, Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i Odavanje i korištenje berzovnih tajnih podataka.

sdp_krivicna_prijava

“Prijavljeni su po prethodno sačinjenom dogovoru sa njima poznatim licima pripremili, organizirali i uticali na donošenje Odluke Vlade FBiH o načinu privatizacije FDS-a. Kao metod prodaje je odlučeno da to bude izvršeno putem SASE. Istom odlukom je naloženo Agenciji za privatizaciju FBiH da provede ovu odluku a kao najniža početna cijena za prodaju određen je iznos od 83,50 KM po dionici“, navodi se u krivičnoj prijavi SDP-a.

Dalje se ističe da je ova cijena već na prvi pogled puno niža od nominalne vrijednosti dionice ovog preduzeća koja iznosi 100 KM.

sdp_krivicna_prijava1

“Nesporno se može steći utisak kako je ovakva cijena i metod prodaje bila uz prethodni dogovor prijavljenih unaprijed određena sa namjerom da se nanese šteta imovini FBiH“, naglašavaju iz SDP-a.

Iz SDP-a podsjećaju da FDS ima i akumuliranu dobit od 46 miliona KM koju je Vlada FBiH praktično prepustila novim vlasnicima FDS.

“Javnosti i dalje ostaje nepoznato kako je Vlada FBiH na čelu sa Novalićem, Drljačom i uz pomoć Vrbića i njima poznatih osoba, uopšte utvrdila početnu cijenu od 83,50 KM po dionici“, navodi se u krivičnoj prijavi SDP-a.