Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Uvođenjem novih tehnologija omogućiti poštene izbore

sdp bih

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak predstavnika političkih stranaka okupljenih oko ideje unaprijeđenja izbornog procesa, s ciljem postizanja održavanja poštenih izbora. Ključni elementi prijedloga su uvođenje optičkih skenera, koji bi zamijenili brojanje na biračkim mjestima, te uvođenje čitača otisaka prsta i nadzornih kamera na biračkim mjestima. Načelnu podršku prijedlogu za sada je dalo petnaest političkih subjekata.

Na sastanku je predstavljen inicijalni prijedlog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čijim bi se usvajanjem osiguralo uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Biometrijski otisak prsta bi se uveo kao dodatno osiguranje pri registraciji birača i time bi bile spriječene zloupotrebe u vidu glasanja za druge osobe ili glasanja u ime mrtvih osoba koje su ostale na spisku. Uvođenjem optičkih skenera glasačkih listića omogućilo bi se elektronsko brojanje, tačnije po završetku glasanja optički skener bi izlistao rezultate i ne bi bilo nikakave potrebe za ručnim brojanjem, gdje se svakako dešava najviše izbornih krađa i prevara. Kao treći zaštitni mehanizam predlaže se uvođenje nadzornih kamera pozicioniranih tako da prate cijeli izborni proces, ali da ne narušavaju tajnost glasanja. Predstavljeni prijedlog sadrži i izmjenu koja obavezuje Centralnu izbornu komisiju BiH da uvođenjem novih tehnologija omogući slijepim, slabovidnim, nepismenim i osobama s određenim tipovima invaliditeta da samostalno glasaju, a do sada su to morali činiti uz pomoć drugih osoba.

Prednost svih navedenih promjena je u tome što se za birača suštinski proces ne bi mijenjao, odnosno glasao bi papirom i olovkom na isti način kao i do sada. Također, ostavljena je mogućnost ručnog prebrojavanja glasačkih listića u glavnom centru za brojanje ukoliko neki politički subjekt izrazi sumnju u rezultate.

Svi prisutni su saglasni da je povjerenje građana u izborni sistem odavno poljuljano, te da raširene izborne krađe nameću nužnost izmjena koje bi reducirale prostor za prevare te osigurale da rezultati izbora zaista predstavljaju volju glasača, a ne volju brojača. Predložena tehnička rješenja su ocijenjena kao najbolji i nužan iskorak u ovom momentu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici brojnih stranka i gotovo svi su izrazili čvrstu podršku prijedlogu, a to su Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Demokratska fronta (DF), Srpska demokratska stranka (SDS), Savez za bolju budućnost (SBB), Narodni demokratski pokret (NDP), Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990), Naša stranka (NS), Partija demokratskog progresa (PDP), Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), Nezavisni blok (NB) i Stranka demokratske akcije (SDA).

Pored navedenih stranaka, čiji su predstavnici prisustvovali sastanku, načelnu podršku su dali i Narodna stranka Radom za boljitak (NsRZB), Socijalistička partija (SP) i Hrvatska stranka BiH (HS BiH). Predstavnici OHR-a, Evropske komisije, Ambasade SAD-a, te predstavnici Koalicije nevladinih organizacija Pod lupom također su bili prisutni na današnjem sastanku.

U narednim danima će biti nastavljen rad na definiraju konačnog teksta ovog Prijedloga zakona, a nakon intervencija i prilagođavanja će, kao zajednički prijedlog svih uključenih parlamentarnih stranaka, biti pušten u parlamentarnu proceduru. Na sastanku je naznačeno kako su sve navedene izmjene tehničke prirode i da im se u daljnjoj proceduri mogu protiviti samo oni koji se oslanjaju na izborne krađe i prevare.

Naglašeno je da proces ostaje otvoren te da će se nastojati da se izgradi svojevrsna koalicija za poštene izbore. U okviru te koalicije, osim zajedničke podrške zakonskim izmjenama, nastojat će se i da se napravi projekat zajedničkog rada izbornih posmatrača, a sve s ciljem zaštite volje glasača i vraćanja povjerenja u demokratski izborni sistem.