BiH

Fabio Scano

Šef Ureda WHO u BiH: Delta soj predominantan, sad već moramo nešto poduzeti

26/07/2021

Skrenuo je pažnju na činjenicu da je primjetno u zemljama koje imaju visoku stopu vakcinisanih da se broj slučajeva oboljelih od koronavirusa povećava

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Fabio Scano danas je u Sarajevu izjavio da se u Federaciji BiH potrebno fokusirati na vakcinisanje starije grupe stanovništva.

– To je najranjivija grupa jer je u njoj najveći broj smrtnosti od koronavirusa – rekao je Scano, nakon sastanka koji je u vezi s procesom imunizacije i epidemiloškom situacijom u FBiH održan u Federalnom ministarstvu zdravstva.

Dodaje da ukoliko je to neophodno, treba pokucati na vrata starijim kako bi se vakcinisali.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da je primjetno u zemljama koje imaju visoku stopu vakcinisanih da se broj slučajeva oboljelih od koronavirusa povećava.

– Delta soj je predominantan u većini zemalja evropske regije Svjetske zdravstvene organizacije – kazao je Scano.

Naveo je da zbog lijepog vremena većina ljudi češće izlazi vani, te u Federaciji generalno ima nizak broj oboljelih slučajeva iako taj broj polako raste.

– Sada već moramo nešto preduzeti. Ne možemo da predvidimo u kojem pravcu epidemija ide i kada će završiti. Da bi se transmisija smanjila mi znamo šta moramo uraditi kao institucija i pojedinci uz jačanje vakcinacije. Moramo pojačati testiranje i ako neko ima simptome molim vas da se testirate u vašoj zdravstvenoj ustanovi a ukoliko ste pozitivni ostanite kući i izoluj te se – naglasio je Scano.

Poručio je da je potreban proaktivan sistem da bi se kontrolisala epidemija.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.