Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šepić: Zaustaviti odlazak mladih iz BiH

senad-sepic

Krhku bh. ekonomiju posljednju godinu dodatno guše novi nameti i zakonska rješenja prvenstveno u FBiH, a na to sve glasnije upozoravaju i poslodavci. Traže od Vlade FBiH rješenja koja će biti prihvatljiva poslodavcima, a da nisu na štetu radnika, ali i da se ne ugrožava penzioni i zdravstveni sistem. Pomoć traže i od lidera stranaka SDA, SBB, HDZ BiH, SDP BiH, DF i HDZ 1990.

Samo za mjesec dana u BiH povećan je broj nezaposlenih za skoro 2.000 osoba. Od toga više od 1.300 odnosi se na FBiH, piše agencija Patria.

Državni poslanik Senad Šepić jedan je od rijetkih političara koji se bavi ovom problematikom.

– I dalje smatram da je potrebno uskladiti poresku politiku sa ekonomskim stanjem i to na način da se ekonomska aktivnost stimuliše kroz smanjivanje ili ukidanje direktnih poreza, nikako povećanjem, čime bi postigli efekt povećanja potrošnje, kroz povećanje plata zaposlenika. Time bi se povećali i prihodi od indirektnih poreza, kao i stimulisala potražnja za novim proizvodima i uslugama, što bi dovelo do dodatnog rasta zaposlenosti.

On smatra da je neophodno olakšati poslovanje kroz ukidanje ili smanjivanje raznih parafiskalnih nameta, koji stvaraju nepotrebne troškove poslodavcima.

– To je novac koji poslodavci trebaju i mogu uložiti u nova radna mjesta, povećavanje proizvodnje ili unapređenje i modernizovanje vlastitog poslovanja. Naša želja jeste da mladi ostaju u BiH i to na način da im se omogući da mogu imati normalan posao ili da jednostavno realizuju svoje poslovne ideje. Kao država ne smijemo dopustiti da im se ne pruži prilika, bilo zbog nedostatka finansijskih sredstava, rigidnih procedura osnivanja firma ili nemogućnosti da se profesionalno ili obrazovno usavršavaju.

Šepić smatra da treba zajedno, sa poslodavcima, ali i sindikatima i radnicima, praviti bolje okruženje za normalan život u kojem će radnik biti poštovan, priznat, adekvatno svome poslu i rezultatima plaćen i zaštićen, kao i poslodavac kome će država garantirati sigurnost, pravdu i stabilnost za nova investiranja i razvoj.

– Zajedno sa kolegama koji djeluju u Bloku za Evropu, kao i sjajnim mladim ekonomskim stručnjacima ćemo u narednih nekoliko dana uputiti pozive Udruženju poslodavaca i drugim zainteresiranim stranama za održavanjem sastanka, gdje ćemo prezentovati naše, ali i čuti njihove prijedloge za rješavanje problema poput zadržavanja mladih u BiH, smanjivanja ili ukidanja poreza na dohodak, te ukidanja raznih parafiskalnih nameta i olakšavanja poslovanja, mogućnosti novih zapošljavanja i bolje zaštite prava radnika – kazao je Šepić, inicijator Bloka za Evropu, nadstranačkog saveza koji djeluje u BiH.