Sestra oca ubijenog trogodišnjeg djeteta iz BiH: Želim da se zna istina

chiara_hapsenje_1
FOTO Jutarnji.hr

Chiara je stalno varala mog brata, Denisovog oca, s raznim muškarcima. Jednom se vratio s posla, ušao u kuću i zatekao Chiaru u krevetu sa komšijom Safetom. Maleni je Denis plakao u susjednoj sobi. Na sebi je imao tragove ugriza, majčinih. Tad je moj brat pretukao i Chiaru i komšiju.

Potom je otišao na policiju i sam se prijavio. Na suđenju je sve priznao, ali i ispričao sve o problemima i o strahovima za dijete. Zbog tog je napada sada u zatvoru u Bihaću, izdržava trogodišnju kaznu – kaže Kadifa Pašić za Večernji list, teta trogodišnjeg dječaka čije je tijelo pronađeno u srijedu u plićaku nedaleko od pulske lučice Mandrač.

Za taj su strašan zločin osumnjičene njegova majka, 32-godišnja Chiara Pašić, rođena Rojnić, i 14-godišnja štićenica pulskog popravnog doma. Dosadašnjom istragom utvrđeno je da se Chiara dogovorila s maloljetnicom da ubiju njeno vlastito dijete, koje je prošlog mjeseca proslavilo treći rođendan. Mrtvog su dječaka zamotale i pod okriljem noći bacile u more. Kako bi policiju odvela u krivom smjeru, Chiara je iza ponoći prijavila nestanak. Tvrdila je da je sina izgubila između 18 i 19 sati i da ga je sama tražila po gradu.

Pula: Određen pritvor 32-godišnjoj majci i maloljetnici zbog ubistva djeteta

Chiara se vratila u Pulu prije nekoliko mjeseci iz BiH, gdje je živjela s Rešidom Pašićem i njihovim sinom Denisom.

– Dijete nam više ništa ne može vratiti, ništa. Ne branim brata, ali želim da se zna istina – kaže Kadifa.

Porodica Pašić iz okoline Velike Kladuše prolazi najteže dane – danas su amidže otišle u Pulu po tijelo malenoga Denisa. Bit će pokopan u BiH. Chiara i Rešid upoznali su se prije pet godina. Ona je tada živjela u Velikoj Kladuši s muškarcem kojega je upoznala preko Facebooka. Rešidu se žalila kako je taj muškarac tuče.

– Rešid nam je rekao da je upoznao Chiaru, da je dobra, da je taj muškarac tuče i da bi je doveo sebi da je spasi. Tako je i učinio. Od tada su živjeli zajedno – kaže Denisova teta.

Bili su zaljubljeni. Rešid je radio i uzdržavao je. Ona je pak sve češće govorila da bi željela dijete.

Trogodišnjeg dječaka iz BiH ubila majka, pomogla joj maloljetna delikventica

– “Ne voliš me. Ja želim dijete s tobom. Želim dijete”, insistirala je. Pokušavali su i uspjeli. Maleni je Denis bio željeno dijete – govori Kadifa.

Ljubavna priča pretvorila se u nesretnu. Chiara je Rešida, kaže, varala. Prevarila ga je više puta s raznim muškarcima, a situacija je kulminirala kad ju je Rešid zatekao sa komšijom Safetom M. zvanim Sajo u svojoj kući.

– Nakon što je osuđen, čekao je šest mjeseci da ode u zatvor. Sve je to vrijeme radio fizičke poslove, išao u šumu po drva, radio na crno. Govorio je kako želi Chiari, koja je bila bez prihoda, i svom djetetu osigurati novac za život dok on bude u zatvoru. Kad je odlazio, samo nas je zamolio da se brinemo za dijete. Svi smo joj htjeli pomoći. Bez obzira na to šta se dogodilo između nje i Rešida, dijete smo obožavali. Nudili smo joj pomoć, da se brinemo za dijete ako ona ne može ili ako joj je teško. Kontaktiran je bio i centar za socijalnu zaštitu. Chiara je sve odbijala – kaže teta ubijenog Denisa.

Chiara je, kaže, znala biti naprasita, lako bi se posvađala, no nije pokazivala da psihički nije dobro. Odlazila je u posjete u Pulu, sve dok im nije rekla da se seli za stalno. Porodica Pašić kaže kako im je Chiarina mama Rita u četvrtak, kad su se čuli telefonom, govorila kako je redovno obilazila kćerku i unuka, odlazila njima u stan te da je sve bilo u redu. Baka ubijenog dječaka i majka osumnjičenje za ubistvo Rita Rojnić o stravičnom zločinu kao i onom što mu je prethodilo danas nam nije ništa htjela reći poručivši tek da moli sve “da poštuju privatnost porodice u ovom teškom trenutku”.

U Centru za socijalnu zašitu u Velikoj Kladuši kazali su da je porodica Pašić bila u tretmanu i da su s njima radili, no da ne smiju otkrivati pojedinosti. Sandra Milošević, direktorica Centra za socijalnu skrb u Puli, kaže da u ovom trenutku ne mogu davati nikakve informacije.