BiH

Sud BiH

Simi Stuparu 12 godina zatvora za zločine u Vlasenici

11/05/2021
Zoran Tešić i Simo Stupar Foto: BIRN BiH

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je Simo Stupar nekadašnji pripadnik rezervnog sastava Stanice Javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Vlasenice 1992. godine, dok je Zoran Tešić zvani Koke kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) oslobođen, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Stupar je proglašen krivim da je od aprila do kraja septembra 1992. učestvovao u širokom i sistematskom napadu na bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice učešćem u ubistvima, zlostavljanju civila, te prisilnim nestancima.

Istom presudom Stupar i Tešić su oslobođeni po tri tačke optužnice među kojima je učešće u dovođenju civila u logor “Sušica” u junu 1992. godine, dok je u odnosu na još tri tačke optužnica odbijena.

Suđenje u ovom predmetu je počelo u martu 2019, a sa Simom Stuparom i Zoranom Tešićem su bili optuženi Zoran Stupar i Goran Tešić u odnosu na koje su predmeti razdvojeni, te su za njima raspisane potjernice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Komentari

Autor: BIRN BiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.