BiH

"Brzi odgovor 2020"

Simulacija protesta u Višegradu, flašama i dimnim bombama na pripadnike EUFOR-a (FOTO)

01/09/2020

Simulacijom protesta i njihovog smirivanja, u Višegradu je održan prvi dan vježbe EUFOR-a "Brzi odgovor 2020"

Simulacijom protesta i njihovog smirivanja, u Višegradu je održan prvi dan vježbe EUFOR-a “Brzi odgovor 2020”, a poduzete aktivnosti su pokazale kako je obuka za integriranja snaga veoma dobra, prenosi Anadolu Agency (AA).

Simulacija protesta u Višegradu je brzo prerasla u bacanje flaša i dimnih bombi na vojnike EUFOR-a. Kao odgovor, obližnji Tim za vezu i promatranje (LOT), koji sačinjavaju vojnici iz slovačkog kontingenta EUFOR-a, pozvao je u pomoć Višenacionalni bataljon da smiri proteste, saopćeno je iz EUFOR-a.

“Mađarskim vojnicima iz Višenacionalnog bataljona nije bilo previše teško da spriječe daljnje nasilje i situacija je uskoro bila pod kontrolom pošto su izazivači nereda rastjerani i njihove improvizirane barikade uklonjene sa ulice. Zatim je direktor vježbe uveo dodatni zadatak u formi simulirane povrede nenesene bačenim kamenom. Medicinska pomoć je bila brza i povrijeđenoj osobi je sanitetsko osoblje prvo ukazalo pomoć na licu mjesta, a zatim su pozvali helikopter EUFOR-a kako bi se provjerio i taj dio reakcije”, navodi se u opisu vježbe.

Brzo doletjevši iz baze Butmir, sanitetski helikopter preuzeo je povrijeđene i prevezao ih nazad u sanitetski centar kako bi se dodatno provjerio i taj dio reakcije.

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak bio je u Višegradu kako bi osobno promatrao vježbu.

“Bilo je izuzetno zadovoljstvo promatrati način na koji su višenacionalne snage radile zajedno danas. Vrijeme za integriranje je kratko zbog opravdanih razloga i mi moramo situaciju iskoristiti najbolje što možemo. Očigledno je da je osoblje zaduženo za obuku u bazi Butmir obavilo sjajan posao”, izjavio je.

Vojnici neće imati puno vremena za odmor, jer svaki dan ih čeka novi izazov i tako sve do 5. septembra 2020, kada se završava vježba EUFOR-a “Brzi odgovor 2020”.

U kampu EUFOR-a u sarajevskom naselju Butmir u nedjelju je upriličena ceremonija otvaranja vježbe “Brzi odgovor 2020”. Godišnja vježba “Brzi odgovor” uključuje stalne multinacionalne snage EUFOR-a i snage za brzu reakciju iz Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunije i Velike Britanije, čime će EUFOR imati najbrojnije vojno prisustvo u BiH. Svrha vježbe je da provjeri i pokaže sposobnost EUFOR-a da brzo dobije pojačanja i rasporedi snage kako bi garantovao nastavak sigurnosti i stabilnosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.