Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana sjednica

Skupština usvojila amandmane na Ustav HNK: Srbi postali konstitutivni

hnk (1)

Navedeni Amandmani usvojeni su s 26 glasova za i sa jednim glasom protiv, dok tri zastupnika nisu bila prisutna na sjednici Skupštine.

Usvajanjem ukupno šest amandmana koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravnosti u upotrebi jezika i pisma te sudjelovanje u procesu donošenja zakonskih odluka i uredbi, na današnjoj Skupštini Hercegovačko-neretvanske+og kantona u Mostaru riješeno je pitanje konstitutivnosti Srba u ovom kantonu.

Usvojenim amandmanima na Ustav HNK usklađuje se kantonalni Ustav s Ustavom Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost naroda i upotrebe jezika i pisama, a u skladu s presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

Navedeni Amandmani usvojeni su s 26 glasova za i sa jednim glasom protiv, dok tri zastupnika nisu bila prisutna na sjednici Skupštine.

Predsjednik Skupštine HNK Šerif Špago kazao je uoči sjednice da će usvajanjem spomenutih amandmana definicija naziva jezika biti kao i Ustavu FBiH, a on na svakoj jezičnoj varijanti kaže da su službeni jezici u Federaciji hrvatski, bosanski i srpski jezik, te pisma ćirilica i latinica.

Zamjenik predsjedatelja Skupštine Tomislav Martinović napomenuo je kako je većina hrvatskih zastupnika u Skupštini pokrenula pitanje donošenja amandmana na Ustav koji se tiču konstitutivnosti srpskog naroda.

– Ovo je nastavak konzistentnosti naše politike koja ide u pravcu da se svi konstitutivni narodi jednako i ravnopravno osjećaju na svakom djeliću teritorija Bosne i Hercegovine i da mogu jednako konzumirati sva svoja prava koja im takva ustavna pozicija donosi. To samo po sebi znači da smo u to pitanje uključili i problem legitimnog predstavljanja i zastupanja, i nadamo se da će ova današnja dobra poruka iz Mostara i HNK imati malo širi odjek i da će se čuti malo dalje kada su u pitanju i izmjene Izbornog zakona, te da ćemo u tom pravcu biti apsolutno i potpuno dosljedni, te osigurati predstavnicima konstitutivnih naroda da sami upravljaju svojom političkom sudbinom – istaknuo je Martinović.

Ovim povodom oglasio se priopćenjem za javnost i Hrvatski narodni sabor BiH u kojem se navodi kako je konstitutivnost Srba u HNK korak naprijed i motiv za rješavanje ostalih otvorenih pitanja.

– Današnjim usvajanjem svih šest predloženih amandmana napravljen je ogroman korak prema naprijed, ali i dan motiv za rješavanje otvorenih pitanja na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini kroz reforme Izbornog zakona BiH u skladu sa svim odlukama Ustavnog suda BiH i Međunarodnog suda za ljudska prava – poručili su u HNS-u.

Podsjećamo, Klub zastupnika Srba još 2016. godine uputio je amandmane na Ustav HNK s namjerom da se isprave diskriminatorske odredbe Ustava koji ne prepoznaje građane srpske nacionalnosti u kantonu.

Na sjednici Skupštine usvojena je i Odluka o proglašenju Amandmana XIII do XVIII na Ustav HNK.

Skupština HNK je, između ostalog, usvojila i Zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK da izda uputstvo domovima zdravlja na području HNK da obave evidenciju svih osoba s Down sindromom na svom području i da svaku tu osobu pojedinačno uvedu u karton, kalendar obveznih i preporučenih medicinskih kontrola.