Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zasjedanje u Zenici

Skupština ZDK izabrala rukovodstvo, čeka se odluka CIK-a

skupstina zdk3

Potvrđena je i odluka o obrazovanju Kolegija Skupštine ZDK sa 19 glasova za, bez glasova protiv i sa osam suzdržanih glasova

U današnjem nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona potvrđeno je formiranje klubova konstituivnih naroda, nakon čega je izabrano rukovodstvo Skupštine ZDK te je za predsjedavajućeg izabran Ismet Sarajlić iz SBB-a, a njegovi zamjenici su Sanja Renić iz NS-a i Mladen Simić iz SDP-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Prethodno potvrđeno je formiranje Kluba Bošnjaka sa Nusretom Imamovićem iz NB-a kao predsjednikom kluba te Maidom Tanović iz SDP-a kao zamjenicom predsjednika kluba.

Jednoglasno je potvrđeno i formiranje Kluba Srba sa Mladenom Simićem iz SDP-a kao predsjednikom kluba.

Sa 20 glasova za, tri glasa protiv i 10 suzdržanih za predsjednicu kluba Hrvata izabrana je Vlasta Kalas iz DF-a, a kao njen zamjenik izabran je Vedran Kaser iz SDP-a.

U Komisiju za izbor i imenovanje (privremeno) izabrani su Edin Arnaut kao predsjednik, Ramo Pivić kao zamjenik predsjednika, te Omer Škaljo, Ermin Čehić, Andrej Kajić, Mladen Simić i Ramo Isak kao članovi.

Komisija za izbor i imenovanje potvrdila je kandidate za rukovodstvo Skupštine ZDK, i to Ismeta Sarajlića iz SBB, Sanju Renić iz Naše stranke te Mladena Simića iz SDP-a. Odluka o predsjedavajućem i zamjenicima predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a usvojena sa 21 glasom za, dva glasa protiv i 10 sudržanih.

Potvrđena je i odluka o obrazovanju Kolegija Skupštine ZDK sa 19 glasova za, bez glasova protiv i sa osam suzdržanih glasova.

S obzirom na to da nisu stvorene pretpostavke za izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, konstituirajuća sjednica je ponovo prekinuta i bit će nastavljena najkasnije za 15 dana.

U izjavi novinarima, novoizabrani predsjedavajući Skupštine ZDK Ismet Sarajlić rekao je kako će rad Skupštine biti usmjeren ka poboljšanju standarda građana kantona, pozicioniranja kantona unutar FBiH i stimulisanju privrede.

“U tom smislu, prijedlog će biti da se ide u formiranje Vlade ZDK što prije, a prioritetno, kao prvi zadatak, će biti da pokušamo izbjeći privremeno finansiranje kantona. Pokušat ćemo da sve anomalije koje smo primjećivali u prijašnjem sazivu, poput bespotrebnog raspravljanja o izvještajima iz 2015. ili 2016. godine, da napravimo tematsku sjednicu koja bi objedinila sve te izvještaje, ako je to zakonski moguće, kako bismo raskrstili sa gubljenjem vremena”, rekao je Sarajlić.

Sarajlić je rekao kako su u toku i razgovori o formiranju izvršne vlasti.

“Želim zahvalti i na korektnosti dosada predsjedavajućem Skupštine, a nadam se da će ova Skupština imati jedan ljudski i profesionalni pristup. Razgovori o formiranju izvršne vlasti teku, oni će se dodatno ubrzati u narednom periodu, ali mislim da će prva iduća sjednica skupštine biti kada se većina dogovori o svim pozicijama”, rekao je Sarajlić.