Kakvo pitanje-takav odgovor

Službe institucija BiH dobile čudno poslaničko pitanje od Sanje Vulić

Sanja Vulić
Foto: Pixsell
Sanja Vulić

SNSD-ova poslanica tražila od službi da utvrde ko je dobacivao njenom kolegi Miloradu Kojiću tokom sjednice Predstavničkog doma

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić (SNSD) uputila je, blago rečeno, čudan a možda i neozbiljan upit nadležnim službama u vidu poslaničkog pitanja. Shodno tome, dobila je odgovarajući odgovor.

Naime, Vulić je od Službe za zajedničke poslove institucija BiH, zatim od Kolegija Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH zatražila da se „što prije utvrdi ko je sa kojim pravom na 6. sjednici Predstavničkog doma održanoj 19. aprila tokom diskusije dobacivao poslaniku SNSD-a Miloradu Kojiću“.

Inače, Vulić je povodom ovoga već javno reagirala traživši čak od ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da provede istragu protiv predsjedavajućeg ovog doma Denisa Zvizdića koji je Kojića više puta prekida tokom izlaganja dok je neko od gostiju u sali dobacio „aj, ba, dosta vas je više“. Spominjala je u inicijativi Nešiću da su parlamentarci iz RS-a čak ugroženi.

No, kakvo poslaničko pitanje-takav i odgovor bh. institucija. Iz Sekretarijata su joj tek dostavili spisak prisutnih gostiju kojeg je sačinio Sektor za međunarodne odnose i protokol, dok su iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH bili još jasniji.

-Ovim putem vas obavještavamo da utvrđivanje činjenica o navedenom događaju nije u domenu nadležnosti Službe odnosno odsjeka za unutrašnje osiguranja. Obzirom da se u navedenoj poslaničkoj inicijativi navodi riječ „dobacivanje“ poslaniku tokom izlaganja Odsjek za unutrašnje osiguranje nema nadležnost niti bilo kakvo zakonsko pravo miješati se u diskusije i rasprave poslanika Zastupničkog doma – naveli su iz Službe za zajedničke poslove.

Također, istaknuli su i kako nemaju nadležnost da ispituju pojedine goste o navedenom događaju.