Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vremenska prognoza

Snijeg se spušta u nizine, temperature padaju do 8 stepeni ispod nule

Snijeg na Vlašiću
Foto: OC Bjelašnica i Igman
Snijeg na Vlašiću

Narednih petnaest dana izgledne su česte padavine, obilnije na jugozapadu Bosne i na području Hercegovine

U Bosni i Hercegovini sutra će biti pretežno oblačno vrijeme. Prijepodne slabija kiša je moguća na području Hercegovine, istoku i sjeveroistoku Bosne. U drugom dijelu dana kiša se očekuje u većem dijelu zemlje, na planinama i snijeg.

U noći na subotu i u nizinama će padati susnježica ili snijeg, osim na jugu zemlje. Vjetar slab južnog smjera. U poslijepodnevnim i večernjim satima vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5, na jugu od 8 do 12 stepeni.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12, na jugu do 15 stepeni.

U Sarajevu će biti oblačno. Kiša se očekuje u poslijepodnevnim i večernjim satima. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 3, a najviša dnevna oko 9 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Dugoročna prognoza

Narednih petnaest dana izgledne su česte padavine, obilnije na jugozapadu Bosne i na području Hercegovine.

Najmanje padavina prognozira se na sjeveru, sjeveroistoku i istoku zemlje, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Snijeg i susnježica očekuju se na planinama i visoravnima zapadne, jugozapadne, centralne i istočne Bosne i Hercegovine, gdje je moguće i formiranje snježnog pokrivača.

Do kraja novembra vrijednosti temperatura zraka biće u granicama prosjeka, jutra prohladna sa temperaturama zraka od -8 do -3 stepeni Celzijusovih, na planinama centralne i istočne Bosne, te od -3 do 2 u ostalim predjelima Bosne, u Hercegovini od 3 do 8 stepeni, maksimalne u Bosni do 10, u Hercegovini do 15 stepeni.

Od 1. do 8. decembra izgledne su temperature sa natprosječnim vrijednostima za taj period godine. Minimalne temperature od -1 do 4 u Bosni, u Hercegovini od 4 do 9 stepeni, a danju maksimumi do 13 u Bosni i 16 u Hercegovini.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U subotu oblačno vrijeme. Većinom će padati susnježica ili snijeg, na jugu zemlje kiša. Prestanak padavina i smanjenje oblačnosti u poslijepodnevnim i večernjim satima. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne bura. Temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 8 do 11°C.

U nedjelju preovladavaće umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po Bosni lokalno može padati slab snijeg. Najviše sunčanog vremena na jugu zemlje. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C, na jugu do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 5°C, na jugu do 9°C.

U ponedjeljak očekuje se novo naoblačenje koje bi uslovilo slabu kišu u nizinama, i slab snijeg u višim područjima. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1°C, na jugu do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 6°C, na jugu do 8°C.