"Zelena granica"

Spriječeno krijumčarenje 11 državljana Turske

FOTO: GPBiH

Krijumčarenje je otkriveno u graničnom pojasu na području Tomislavgrada

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Kamensko spriječili su u srijedu, u okviru operativne akcije Zelena granica, krijumčarenje 11 osoba afroazijskog porijekla.

Krijumčarenje je otkriveno u graničnom pojasu na području Tomislavgrada, a vozač putničkog motornog vozila marke Mitsubishi, nacionalnih oznaka Savezne Republike Njemačke, kojeg su policijski službenici, uz svjetlosna i zvučna upozorenja, pokušali zaustaviti oglušio se o naredbe i pobjegao.

Uz pomoć druge mobilne patrole GPBiH, vozilo je zaustavljeno i u njemu je zatečeno 11 državljana Republike Turske, među kojima je bilo i maloljetnih osoba. Daljnjim radom utvrđeno je da je vozač, krijumčar migranata, T.G. (1981.), državljanin Bosne i Hercegovine. U vezu sa ovim krijumčarenjem dovodi se i R.S. (1986.), također, državljanin BiH, saopćeno je iz GPBiH.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “krijumčarenje osoba” o događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH i prema njegovoj naredbi državljani BiH su lišeni slobode i ispitani u svojstvu osumnjičenih.

Vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, dok su državljani R. Turske predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje. Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu bit će dostavljen u redovnoj proceduri Tužilaštvu BiH, stoji u saopćenju.