Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija radi više od BiH na autoputu koji bi povezao Sarajevo sa Beogradom

BiH

autoput

Danas će u prostorijama Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH biti održan sastanak predstavnika ovog ministarstva sa entitetskim ministrima saobraćaja kako bi se razgovaralo o konačnoj trasi autoputa Sarajevo Beograd, što je jedan od uslova koji su postavili turski investitiori koji žele finansirati ovaj projekat.

Dok se u BiH lome koplja o tome treba li trasa biti usmjerena prema Višegradu (što predlaže vlast u entitetu RS) ili bi se trebala pružati preko Tuzle i Bijeljine (što predlažu čelnici FBiH), Srbija je već poduzela konkretne korake u izgradnji autoputeva na svojoj teritoriji, uključujuću i povezivanje Sarajevo sa Beogradom.

Kako su za Fokus.ba potvrdili iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije sa strane Republike Srbije razmatra se trasa ovog autoputa koja bi se nastavila postojećom trasom autoputa E-763 Beograd-Požega (Koridor 11), pa onda trasom E-761 od Požege prema granici sa BiH.

“Na dionici od Beograda do Preljine (E-763), radovi su već uveliko u toku, a negdje su već i završeni. U toku su i pregovori za izgradnju deonice od Preljine do Požege (31 kilometar). U tom slučaju autoput za Sarajevo bi išao od Požege preko Užica ka granici sa BiH. Sa strane Srbije podrazumijevao bi izgradnju oko 60 km auto-puta Požega-Užice-Kotroman (granica za BiH), a sa strane BiH oko 100 km brzog puta ili punog profila autoputa. Preliminarna procjena je da bi investicija za ovih 60 km kroz Srbiju bila oko 830 miliona eura”, naveli su za Fokus.ba iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Dodaju da su od projektne dokumentacije za dionicu Požega-Užice-Kotroman urađeni Prethodna studija opravdanosti i Generalni projekat. Sljedeći korak je izrada studije opravdanosti, sa ostalom tehničkom dokumentacijom i razgovori o načinima finansiranja.

“Sa strane BiH, potrebno je da se odredi trasa budućeg autoputa preko teritorije BiH. Prvi razgovori o projektu autoputa Beograd-Sarajevo pokrenuti su između potpredsjednice Vlade Republike Srbije i ministrice građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorane Mihajlović i ministra komunikacija i transporta BiH Ismira Јuska, 13. decembra 2016. u Sarajevu. Tada je potpisan Sporazum o drumskom prevozu između BiH i Srbije, kojim se potpuno liberalizuje prevoz između dve zemlje. Po određivanju trase autoputa u BiH, biće nastavljeni razgovori između nadležnih institucija i predstavnika dvije države oko nastavka realizacije ovog zajedničkog projekta” istakli su iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.