Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Miloš Vučević

Srbijanski ministar priznao: Postoji pritisak na Beograd da disciplinira Banju Luku i Dodika

Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Vučević je rekao da Srbija “poštuje Bosnu i Hercegovinu kao susjednu prijateljsku državu, sastavljenu od dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda”

Ministar odbrane Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je da postoji pritisak na Beograd i predsjednika Aleksandra Vučića da “discipliniraju” Banju Luku i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Vučević je rekao da Srbija “poštuje Bosnu i Hercegovinu kao susjednu prijateljsku državu, sastavljenu od dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda”.

Prema njegovim riječima, Beograd, “za razliku od nekih političkih struktura u Sarajevu”, vrlo jasno kaže da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Međutim, politička elita u Sarajevu ne poštuju baš teritorijalni integritet Srbije, ali to ne može formalno da provede zbog Republike Srpske i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini u vezi sa pitanjem Kosova”, naveo je Vučević.

Dodajući da Srbija vodi računa o opstanku Republike Srpske, on je ocijenio da sve što isključuje jedan narod i jedan entitet i “sve što se nameće” nije dobro za Bosnu i Hercegovinu, prenosi Beta.